Zašto se trebate smijati čak i kada vam nije do smijeha

1

Stručnjaci tvrde da je smijeh i u najtežim trenucima veoma dobar za vas, kako psihički tako i fizički. Smijeh smanjuje stres, jača imunološki sistem, poboljšava san, rješava napetosti i smanjuje bol.

 

Nauka potvrdila: Smijeh nije za šalu

Brojne naučne studije pokazuju da je smijeh moćan oblik komplementarne terapijske medicine:

  • Smijeh uzrokuje širenje tkiva koje oblaže unutrašnjost krvnih sudova čime se poboljšava cirkulacija
  • Humor podiže nivo antitijela potrebnih za borbu protiv infekcija i poboljšava imunološki sistem
  • Smijeh snižava krvni pritisak jednako kao i izbacivanje soli iz ishrane
  • Deset minuta smijeha može ublažiti bol i do dva sata. U studiji u koju su bili uključeni pacijenti u rehabilitacijskom centru, 74% njih se složilo sa izjavom da “Ponekad smijeh djeluje kao tableta protiv bolova”.
  • Minut smijeha jednak je desetominutnoj količini veslanja, tj. korist je ista.

 

“Smijte se na silu”

Da iskoristite prednosti smijeha, ne treba da budete obavezno srećni; za smijeh vam nije potreban razlog. Smijeh možete i “lažirati”. “Organizam ne pravi razliku između lažnog i pravog smijeha. Psihološke i fiziološke prednosti jednake su u oba slučaja”, kaže Sebastian Gendry, poznati instruktor joge i psiholog. “Kada se smijemo, mi se fiziološki mijenjamo. Protežemo mišiće lica i tijela, naš puls se ubrzava te brže dišemo što šalje više kiseonika do naših tkiva”.

 

Kako se smijati kada vam nije do smijeha

Koristi od smijeha se mogu povezati sa ljudskom fiziologijom. “Bebe se smiju mnogo ranije nego što počnu da pričaju”, kaže psiholog Annette Goodheart. “Smijanje je predivan, katarzičan proces. Svako se može smijati bez oslanjanja na humor”, dodaje ona. Evo i par vježbi smijanja koje možete isprobati kod kuće:

  • Postepeni smijeh: “Lažirajte” smijeh, kikoćite se, a nakon toga se smijte polako te postepeno povećavajte tempo i obim.
  • Srdačan smijeh: Raširite ruke, pogledajte uvis i smijte se od srca.
  • Nemam pojma zašto se smijem: Smijte se (“lažni” smijeh je sasvim u redu) i sliježite ramenima dok se gledate u ogledalu i pokušajte da prenesete poruku “Nemam pojma zašto se smijem” očima i govorom tijela.
  • Pronađite centar smijeha: Ispitujte glavu prstom kao da tražite svoj centar smijeha. Zamislite da svaki dio glave koji dodirnete izaziva različit zvuk smijeha.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info