Kako smanjiti rizik od raka dojke

0

Gusto tkivo grudi je više od pokazatelja mase grudi. To je stanje koje može imati posljedice po zdravlje. Gusto tkivo onemogućava pravilna očitanja prilikom mamografa, jer ono, bukvalno, blokira pogled u unutrašnjost grudi. Zbog toga se ženama koje imaju gusto tkivo preporučuje da, prilikom pregleda, idu na ultrazvuk.

Hormoni su veliki faktor kod mnogih oboljenja dojke. Mlade žene imaju više hormona koji cirkulišu te je kod njih tkivo dojke obično gusto. To je zato što tkivo dojke sadrži receptore estrogena, koji su destinacija za estrogen koji cirkuliše u organizmu. Kada jetra ne može da razgradi višak estrogena, tada dolazi do povećanja rizika od raka dojke povezanog sa estrogenom.

Masti takođe igraju ulogu u gustini tkiva dojke. S obzirom na to da masnoća privlači estrogen, žene koje su gojazne i koje su u predmenopauzi imaju povećan rizik od raka dojke. Međutim, i žene koje su vitke, a koje su u predmenopauzi, usljed korištenja određenih proizvoda koji sadrže estrogen (pojedini proizvodi za njegu kože, plastične posude i slično) pod rizikom su od pojave gustog tkiva grudi, ukoliko njihova jetra nije u stanju da razgradi estrogen. Žene u postmenopauzi proizvode malu količinu hormona. Ovi hormoni se pretvaraju, u masnim ćelijama, u estrogen i progesteron. Međutim, njihova jetra (koja često postaje toksična tokom godina) možda ne može biti dorasla zadatku da se riješi čak i male količine estrogena u organizmu.

 

Dobra vijest je da žene koje imaju gusto tkivo dojke mogu preduzeti određene akcije kako bi ublažile ovo stanje. Donosimo tri potencijalna sredstva i strategije koje mogu biti od pomoći.

 

Eliminišite kafu i kofein

Kafa sadrži metilksantin. Čokolada sadrži teobromin. Obje supstance su stimulansi koji se povezuju sa stvaranjem fibroznog tkiva u grudima. Izbjegavanjem ovih namirnica nekoliko dana, žene mogu utvrditi da li je njihovo tkivo dojke osjetljivo na kafu ili čokoladu.

 

Izbjegavajte crveno meso

Osim ako ne kupujete organski proizvedeno meso, vi ne možete znati koju vrstu hrane (obično je poboljšana raznim hormonima) je životinja konzumirala. Takođe, previše masti može “zakrčiti” jetru što zauzvrat onemogućava razgradnju estrogena i drugih toksina.

 

Jedite povrće

I to ne bilo koje! Kupus, brokula, prokelj i karfiol sadrže indol-3-karbinol, jedinjenje koje jetri pomaže da razgradi estrogen. Detoksifikacijske kvalitete pomenutih vrsta povrća čine ih odličnim izborom za žene sa gustim tkivom dojke.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info