Kućni lijekovi za 4 česta stomačna problema

0

Stomačni problemi veoma su česti, a i oni najmanji nam mogu okrenuti stvari naglavačke. Tablete nisu baš najbolje rješenje za ove probleme, jer one imaju i razne nuspojave. Malo smo istražili te smo našli par kućnih lijekova za neke od najčešćih stomačnih problema.

Loša probava i žgaravica

Grožđe i narandže veoma su dobri kod liječenja loše probave i žgaravice. Pored toga, i joga vam može pomoći da riješite problem loše probave. Evo još par savjeta:

  • Pola čaše soka od ananasa, kada se svakodnevno konzumira, pomaže da problem sa lošom probavom držite na odstojanju
  • Pola čaše tople vode, sa svježe cijeđenim sokom od limuna, prije svakog obroka, veoma je efikasan način da otklonite pomenuti problem
  • Jogurt je probiotik koji pomaže lakše probavljanje hrane i efikasno liječi žgaravicu.

Proljev

Proljev možete liječiti pomoću soli i šećera. Potrebno je da pomiješate jednake količine u čaši vode te da pijete u redovnim intervalima. Da li ste zali da vam i korijander može pomoći u liječenju proljeva? Ova biljka sadrži nekoliko ulja, kao što su borneol i linalol, koji pomažu probavu i pravilno funkcionisanje jetre.

Bol u želucu

Blagi bol u želucu možete “pobijediti” ako pijete med razmućen u toploj vodi. Nježno trljanje stomaka toplim uljem vam, takođe, može biti od pomoći.

Gastritis

Ovo je jedno od najčešćih stomačnih oboljenja, a mogu ga izazvati različiti faktori. Neki od njih su dug vremenski period između obroka, određeni sastojci na koje je vaš probavni sistem alergičan, ustajalo isječeno voće ili povrće ili neprerađene namirnice. Čaj od nane, đumbir, ananas, sjemenke papaje i karanfilić nekoliko su najčešćih kućnih lijekova kojima možete liječiti gastritis.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info