5 domaćih maski za blistavu kožu

0

Zar ne želimo svi da imamo blistavu kožu? Većina nas je pod utiskom da se takav izgled može postići samo upotrebom skupih kozmetičkih preparata. Ipak, to je pogrešno uvjerenje. Većina najboljih stvari za vaše lice nalazi se nigdje drugo do u vašoj kuhinji. Donosimo par domaćih maski koje će vam pomoći da imate prekrasnu, blistavu kožu.

 

Maska od avokada

Dobro izgnječite avokao, sve dok ne postane mekan kao pasta, a nakon toga ga pomiješajte sa kašikom meda. Nakon što ste lice oprali vodom, masku nanesite vrhovima prstiju. Ostavite da odstoji pola sata te isperite. Ova maska pomaže da se koža revitalizuje dajući joj živost i sjaj. S obzirom na to da je med odgovoran za eliminisanje bakterija, ova maska je rješenje za akne, jer pomaže da se očiste pore. Maska od avokada uglavnom je pogodna za suhu kožu.

 

Maska od kurkume

Kurkuma je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima te se primjenjuje i kao antiseptik. Ona je odlično rješenje za akne i mitesere. Sameljite leblebije kako biste dobili prah te pet grama dobijenog praha (otprilike, jedna kašičica) pomiješajte sa tri grama kurkurme te dodajte malo mlijeka i meda. Miješajte dok ne dobijete pastu. Nakon što ste lice oprali vodom, masku nanesite, ravnomjerno, po cijelom licu. Isperite nakon pola sata.

 

Maska od banane, jogurta i meda

Izgnječite bananu i pomiješajte je sa 10 ml jogurta i 5 ml meda. Miješajte dok ne dobijete pastu. Nakon toga masku nanesite na lice i ostavite je da stoji sve dok je koža ne upije. Banane sadrže magnezijum i kalijum koji pomažu uklanjanje mrtvih ćelija kože i daju koži blistavi sjaj.

 

Maska od krastavca

Isjeckajte krastavac na male komade te ga pomiješajte sa ovsenom kašom. Ubacite u blender i izmiksajte. Nakon toga dodajte malo pavlake i miješajte dok se ne stvori pasta. Dobijenu pastu nanesite na lice i isperite nakon pola sata. Ako imate masnu kožu, umjesto pavlake ubacite jogurt.

 

Maska od badema

Sameljite šaku badema i dodajte vodu. Miješajte dok ne dobijete pastu. Dobijenu pastu nanesite na lice te isperite nakon petnaest minuta. Ova maska štiti vašu kožu od zagađenja, sunca i drugih štetnih hemikalija te vam pomaže da imate glatku i blistavu kožu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info