7 navika koje najviše škode vašem zdravlju

0

Da li uvijek liježete kasno i budite se “omamljeni” ili insistirate na dugotrajnom sunčanju? Ako je odgovor potvrdan, onda ste i vi jedna od mnogobrojnih pametnih osoba koja pravi glupe zdravstvene greške. Obrazovani ste, načitani i jedna ste od onih osoba koja uvijek pomaže prijateljima kada su u nevolji. Smatrate da znate prilično mnogo o raznim temama, ali, nekako, i dalje pravite greške kada je u pitanju vaše zdravlje. Da se razumijemo, vaše zdravlje bi vam trebalo biti jedan od najvećih prioriteta. Saznajte šta rizikujete i koje to zdravstvene odluke trebate donijeti što prije.

 

Preskakanje doručka

Kada spavamo, tada se naš metabolizam usporava. Kada se probudimo, potrebna nam je hrana da bi se metabolizam ponovo aktivirao. Nakon spavanja, sasvim je normalno da ste gladni. Ukoliko preskočite doručak, vaš nivo energije se znatno spušta. Iako možda ne doručkujete iz razloga što želite da smanjite unos kalorija, vi ne pravite sebi uslugu. Naime, ješćete više tokom dana i završićete sa unosom više kalorija od onoga što ste planirali. Pored toga, istraživanja pokazuju da osobe koje ne preskaču doručak imaju bolje mentalne sposobnosti.

 

Sabotiranje kože radi malo boje

Ako ste svjesni da prevelika izloženost sunčevoj svjetlosti nije dobra za vašu kožu, zašto se onda i dalje “pečete”? Sunčanje i nenanošenje krema ili losiona povećavaju izloženost štetnim zrakama sunca što može uzrokovati prevremeno starenje, i još gore, rak kože.

 

Pušenje

Ako do sada ne znate da je pušenje loše, odnosno smrtonosno, onda ili živite u poricanju ili pod kamenom zadnjih trideset godina! Posljedice pušenja uključuju rak pluća i grla, prerano stvaranje bora, povećanje rizika od impotencije kod muškaraca te komplikacije u trudnoći kod žena. A to su samo neki od loših efekata pušenja. Pušenje je zavisnost i odvikavanje može biti veoma izazovno, ali, s druge strane, “bacanje” cigareta je najbolja stvar koju možete uraditi za svoje zdravlje.

 

Izbjegavanje vježbi sa tegovima

Nasuprot popularnom mišljenju, vježbe sa tegovima vas neće “nabildati”. Istina je da kada počnete upražnjavati dizanje tegova, obično dobijete na težini prije nego počnete da je gubite, ali to je samo zato što su mišići teži od masti. Ako želite da budete u dobroj kondiciji, vježbe sa tegovima će vam pomoći da izgledate vitkije te će vam pomoći da sagorijevate više kalorija, čak i kada završite sa treningom. Istraživanja pokazuju da jutarnje vježbe sa tegovima potiču metabolizam tokom cijelog dana.

 

Izbjegavanje pregleda

Niko ne voli ići kod doktora. Zapravo, cijelo iskustvo može biti dugotrajno, zahtijevati ogromnu količinu papirologije i biti pomalo neprijatno (u zavisnosti od razloga posjete). Međutim, redovni pregledi mogu vam pomoći da na vrijeme otkrijete i spriječite potencijalne zdravstvene probleme.

 

Nedovoljna količina sna

Iako je već odavno poznato da je za normalno funkcionisanje organizma potrebno osam sati sna, vi i dalje idete kasno na spavanje. Zašto? Lišavanje dovoljne količine sna ne samo da od vas može napraviti mrzovoljnu osobu već utiče i na debljanje, depresiju, anksioznost, srčana oboljenja i slično.

 

Ispijanje kalorija

Ne možete bez zaslađene kafe? Znate li da možda unosite ogromnu količinu kalorija putem ispijanja određenih napitaka? Na primjer, zaslađena kafa, gazirani sokovi i alkohol prave su kalorijske bombe. Ako redovno konzumirate pomenute napitke, a smanjujete unos kalorija putem hrane, vi zapravo možete unijeti i do 1 000 dodatnih kalorija dnevno! Naravno, pomenuto dovodi do povećanja tjelesne težine, tj. gojaznosti. Pokušajte se ograničiti na jedno od pomenutih pića sedmično i pijte dosta vode.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info