Tamna čokolada: Zdravstvene koristi koje morate znati

1

Ako ste ljubitelj čokolade, evo dobrih vijesti. Nekoliko istraživanja pokazuje da dnevna konzumacija tamne čokolade u iznosu od 50 grama veoma je dobra po vaše zdravlje. Tamna čokolada je ona koja sadrži 65% kakaoa i više. Smatra se zdravom, jer sadrži flavonoide koji se ponašaju kao antioksidanti.

Uvijek birajte “čistu” tamnu čokoladu i izbjegavajte one koje sadrže nugat, karamelu ili neko drugo punjenje. S druge strane, tamne čokolade koje sadrže koru narandže i orašaste plodove su dobre i zdrave. Donosimo vam pet zdravstvenih koristi tamne čokolade.

Suzbija depresiju


Hemikalija poznata pod nazivom triptofan, a koja se nalazi u tamnoj čokoladi, pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin je ništa drugo do neurotransmiter koji kontroliše vaše raspoloženje, san, bijes i agresivnost. Pošto serotonin pomaže u borbi protiv depresije, ispostavilo se da je upravo on jedna od najboljih zdravstvenih koristi tamne čokolade.

Pomaže u održavanju zdravlja srca


Istraživanja pokazuju da konzumiranje tamne čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja, kao što su stvaranje krvnih ugrušaka, srčani i moždani udar. Tamna čokolada je bogata magnezijumom, suštinskim mineralom neophodnim za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Podiže nivo HDL holesterola


Tamna čokolada sadrži mononezasićene masne kiseline, poznate i kao oleinska kiselina. Dokazano je da ova masna kiselina pomaže da se poveća nivo HDL ili dobrog holesterola.

Pomaže u smanjenju tjelesne težine


Ovo možda zvuči čudno, ali mnoga naučna istraživanja pokazuju da tamna čokolada pomaže u smanjenju tjelesne težine, jer sadrži vlakna koja sprečavaju brzo apsorbovanje masti. Takođe se tvrdi da utažuje glad, pomažući vam tako da jedete manje što vodi do gubitka težine bez velikog napora.

Smanjuje insulinsku neosjetljivost


Hipoglikemija i dijabetes nastaju zbog insulinske neosjetljivosti. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada pomaže u povećanju insulinske osjetljivosti, a samim tim, dovodi do sprečavanja pomenutih oboljenja. Zbog različitih pogodnosti i zdravstvenih prednosti koje ima tamna čokolada, zdravstveni stručnjaci i doktori preporučuju njeno konzumiranje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info