5 iznenađujućih razloga zbog kojih trebate piti čaj

0

Nakon vode, čaj je piće koje se najčešće konzumira, a istraživanja pokazuju da šoljica do dvije dnevno daju nevjerovatne zdravstvene koristi. Pored toga, čaj je jedan od najboljih izvora antioksidanata koji možete konzumirati. Donosimo pet razloga zbog kojih biste trebali piti čaj svaki dan.

 

Čaj vam može pomoći da se riješite suvišnih kilograma

Jedinjenja iz biljke Camellia sinensis (od koje se prave svi crni, zeleni i bijeli čajevi) omogućavaju blago ubrzavanje metabolizma što se ogleda u sagorijevanju 45 do 50 dodatnih kalorija dnevno. To zvuči malo, ali na godišnjem nivou to je nešto manje od tri kilograma. Pored toga, postoji i drugi način na koji čaj pridonosi mršavljenju: bez aditiva, kao što su šećer ili med, čaj sadrži 0 kalorija i odlična je zamjena za sokove ili druga zaslađena pića. Što više čaja pijete to se sitije osjećate.

 

Čaj vam može pomoći da ostanete smireni i fokusirani

Kofein iz crnog i zelenog čaja vam može pomoći da se razbudite, iako ne u tolikoj mjeri kao kafa. Međutim, drugo jedinjenje koje se nalazi u pomenutim čajevima, L – teanin, jedinstvena neurološki aktivna amino kiselina koja prelazi krvno – moždane prepreke, može imati direktan uticaj na vašu sposobnost fokusiranja. Promjenom aktivnosti moždanih talasa, ova supstanca stvara opušteno i budno stanje svijesi. Posebno dobar izvor L – teanina je zeleni čaj. Istraživanja pokazuju da tri do četiri šoljice dnevno stvaraju smirujući efekat i povećavaju nivo pažnje. Pored toga, istraživanja pokazuju da osobe koje redovno piju čaj imaju niži nivo kortizola – hormona stresa.

 

Čaj može pomoći u regeneraciji ćelija oštećenih rakom

Čaj je jedan od najbogatijih izvora flavonoida, antioksidanata biljnog porijekla koji mogu pomoći u borbi protiv oštećenja ćelija. Flovonoidi pomažu u regulisanju normalnog ćelijskog ciklusa i ponovno uspostavljanje ćelijskog ciklusa koji se ne odvija na pravilan način. To znači da flavonoidi pomažu “popravak” DNK oštećenja zbog kojih ćelije mogu postati kancerogene. Studije pokazuju da zeleni čaj smanjuje rizik od raka dojke, raka kože, raka pluća, raka debelog crijeva i raka mokraćne bešike. Crni čaj ima slične zdravstvene koristi, ali on sadrži manju količinu antioksidanata u odnosu na zeleni.

 

Čaj može spriječiti gubitak koštane mase nakon menopauze

Naučnici nisu u potpunosti sigurni kako čaj štiti mikroarhitekturu kostiju. Međutim, istraživanja pokazuju da žene u životnoj dobi između 65 i 75 godina, a koje piju crni čaj, imaju jače kosti od žena iste starosne dobi koje ne piju pomenuti čaj. Takođe, druga studija pokazuje da osobe koje piju veću količinu zelenog čaja imaju manji rizik od razvoja osteoporoze.

 

Čaj štiti zube i desni

Antioksidant katehin koji se nalazi u čaju može smanjiti upale i nakupljanje zubnog kamenca. Pored toga, čaj sadrži i izvjesnu količinu fluora – supstance koja štiti zubnu caklinu. Takođe, istraživanja pokazuju da ispiranje usta crnim čajem trideset sekundi svake tri minute, pet puta zaredom, zaustavlja rast oralnih bakterija koje proizvode kiselinu usljed koje nastaje karijes.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info