10 bračnih pravila koja trebate prekršiti

0

Vas dvoje bi trebali da radite sve zajedno: da izgladite svaki nesporazum (bez svađe), da svaku noć spavate u istom krevetu i da vam nikada, ali baš nikada, ne bude dosadno. To su neka od ustaljenih bračnih pravila koja morate poštovati. Međutim, stručnjaci savjetuju da je neka od ovih pravila, i više nego dobro, prekršiti. Da vidimo koja su to.

 

Nikada ne idite ljuti u krevet

Ako pokušavate da riješite problem kada ste umorni i pod stresom, to vas nigdje neće odvesti. Pametnije je da se složite da se ne slažete, prespavate i odmorite se i tek onda pričate o problemu.

 

Uvijek budite 100% iskreni

U braku, stopostotna iskrenost nije uvijek najbolja politika. Na primjer, ne morate dijeliti detalje iz prethodnih veza, jer će nakon toga, neminovno, doći do poređenja, a to može izazvati male (a i velike) trzavice. Suština je da uvijek trebate biti ljubazni i brižni kada su u pitanju osjećanja vašeg partnera.

 

Nikada ne idite na odmor jedno bez drugog

Mudrost ove izreke leži u tome da je sasvim normalno da idete na odmor skupa, ako to možete uskladiti sa svojim poslovima i drugim obavezama. Međutim, šta se dešava kada želite otići sa prijateljicama na spa vikend? Ili kada on želi otići sa prijateljima na kampovanje? Sasvim je normalno da ponekad ne idete na odmor skupa, samo se pobrinite da se to ne dešava suviše često.

 

Ako se svađate, sigurno ćete se razvesti

Zapravo, istraživanja pokazuju da parovi koji se nikad ne svađaju imaju veće šanse za razvod. Morate pronaći način da se “produktivno” svađate (bez okrivljavanja, spominjanja članova porodice u negativnom kontekstu ili davanja neadekvatnih imena tokom sukoba). U svakoj vezi dolazi do konflikta i to je sasvim normalna stvar. Bitno je samo da isti riješite na najbolji mogući način.

 

Kada dobijete djecu, onda su ona na prvom mjestu

Često se dešava da parovi svoju vezu stavljaju na “čekanje” kako bi bili dobri roditelji. Međutim, ovo je korak unazad. Ako vašem odnosu date najviši prioritet, to ne samo da je dobro za vas već je dobro i za vašu djecu koja će se osjećati sigurnije i bezbrižnije kada vide da njihovi roditelji imaju čvrstu i stabilnu vezu. Odvojite vremena samo za vas dvoje, kada nećete pričati o računima i djeci, i uživajte u druženju. Djeca će biti dobro.

 

Nikada ne trebate spavati odvojeno

Jedan od najvećih mitova je da parovi spavaju bolje kada spavaju skupa. Vi ćete možda zaspati ranije, a vaš partner će željeti da čita knjigu u krevetu. Sasvim je u redu ako ponekad ne spavate skupa. Dobar san je od ključnog značaja za zdravlje vašeg uma, tijela i braka. Naravno, odvojeno spavanje ne bi trebalo postati navika, ali, s vremena na vrijeme, sasvim je u redu ako spavate u odvojenim krevetima.

 

Partneri bi trebali imati iste hobije i interesovanja

Totalno nerealno i neizvodivo. Vas zanima moda i volite dizajn, a on obožava da se “umasti” u garaži oko sitnih popravki na autu ili motoru. Plus, on je zagriženi obožavalac fudbala, a vi ne možete bez sočnih tračeva o poznatim osobama. Odricanje od stvari koje strastveno volite je kao da odbacujete svoju nezavisnost. Slijedite svoje odvojene interese i pronađite stvari u kojima oboje možete uživati.

 

Dosada je loša

Problem sa ovim takozvanim pravilom je kada parovi pobrkaju smirenu, predvidivu zajednicu sa lošom. Veza puna drame može biti uzbudljiva, ali ona nije zdrava na duge staze. Bolje je da imate život koji je opušten i “zdravo” dosadan nego da vas trgaju stalni usponi i padovi. Na koncu, život uvijek možete začiniti putovanjima, odmorima i zajedničkim aktivnostima.

 

Trebate imati seks sa partnerom kako bi on bio srećan

Ovo može biti opterećujući problem za žene, posebno za nove majke. Seks postaje još jedna “stavka” na listi obaveza, a vi mislite da ga morate upražnjavati kako biste očuvali brak i kako bi vaš partner bio srećan. Iako navedeni razlozi nisu pogrešni, oni ne bi smjeli biti i jedini zbog kojeg imate seks. U seksu trebate oboje uživati.

 

Ako nema žara, osuđeni ste na propast

Mnogi parovi shvataju da neće uvijek osjećati početnički zanos u dugotrajnoj vezi. Ali, mnogi i dalje vjeruju da kada nestane žara to znači da su u pogrešnoj vezi i traže nešto novo. Dugotrajna veza opstaje na posvećenosti i povjerenju, od kojih raste ljubav. Pogrešno je vjerovanje da možete zauvijek živjeti samo od ljubavnog žara ili od same ljubavi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info