Top 10 navika koje vam mogu pomoći da se riješite suvišnih kilograma

0

Sva nauka u kontroli težine jesu male promjene u navikama sa kojima možete živjeti zauvijek. Kako ove navike budete unosili u svoj svakodnevni život vidjećete da će one uticati na smanjenje unosa kalorija, a samim tim, i smanjenje težine. Donosimo vam top deset navika koje će vam pomoći da svoj san o mršavljenju pretvorite u stvarnost.

  • Procijenite svoje prehrambene navike. Da li jedete kasno noću ili grickate dok kuhate? Osvrnite se oko sebe i lako ćete identifikovati loše prehrambene navike. Samim tim, lakše ćete ih i iskorijeniti.
  • Ako ne planirate, planirajte da nećete uspjeti. Potrebna vam je strategija za obroke i užine. Kako ne biste “odlutali” od plana ishrane, uvijek imajte sa sobom zdrave grickalice koje će vam biti pri ruci u doba dana kada ste obično gladni.
  • Uvijek kupujte kada ste siti. Odlazak u prodavnicu kada ste gladni recept je za pravu katastrofu. Pripremite spisak namirnica koje trebate kupiti kako ne biste impulsivno stavljali stvari u korpu. Pravilna ishrana počinje sa zdravim namirnicama koje se nalaze u vašem frižideru i ostavi.
  • Jedite redovno. Testirajte koliko obroka dnevno vam najviše odgovara i onda se pridržavajte toga. Redovni obroci sprečavaju prejedanje.
  • Jedite za stolom i iz tanjira. Ako ne sjedite dok jedete, postoji velika vjerovatnoća da ćete pojesti skoro duplo više hrane. Kada jedete “s nogu”, niste svjesni da jedete više nego obično.

 

  • Servirajte hranu na pojedinačne tanjire, a sav višak hrane ostavite na šporetu. Zdjele pune hrane koje su na stolu kao da vas mole da ih ispraznite i potrebna je velika snaga volja da se tome oduprete. Zapamtite, mozgu je potrebno dvadesetak minuta da dobije signal iz stomaka da ste siti.
  • Jedite polako, žvaćite svaki zalogaj i uživajte u ukusu hrane. Pokušajte da odlažete viljušku nakon svakog zalogaja i pijte dosta vode tokom obroka.
  • Ne jedite poslije večere. Zbog ovoga većina ljudi dobije suvišne kilograme. Ako ste gladni, pokušajte da zadovoljite svoju potrebu sa nekaloričnim pićem (na primjer, čaša vode i kriška limuna) ili jednom tvrdom bombonom. Takođe, pranje zuba nakon večere pomaže da se smanji iskušenje da se ponovo jede.
  • Ako gricnete nešto tokom dana, tretirajte to kao mali obrok. Najhranjivija užina sadrži složene ugljene hidrate i malu količinu proteina i masti.
  • Započnite dan doručkom. On je najvažniji obrok. Nakon noćnog odmora, vašem tijelu je potrebno gorivo da bi pokrenulo metabolizam i da vam da dovoljno energije za ostatak dana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info