5 načina da ublažite menstrualne bolove

0

Nije lako biti žena! Pored svih obaveza koje svakodnevno imamo, jednom mjesečno (velika većina nas) pati i od menstrualnih bolova. Njihov glavni uzrok je hormonalna neravnoteža u tijelu.

Tokom ovih dana u mjesecu, uglavnom se oslanjamo na medikamente, ali (u svom bolu) zaboravljamo da oni mogu imati i štetne nuspojave. Evo par prirodnih načina koji vam mogu pomoći da ublažite menstrualne bolove.

Sok od aloje i meda


Prirodni sok od aloje vere ima svojstva ublažavanja bolova. Pomiješajte jedan dio ovog soka i dodajte kašičicu meda. Dobijenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno. To vam može pomoći da spriječite nastanak menstrualnih bolova. Sok od aloje vere pomaže da se reguliše normalan protok krvi tokom onih dana u mjesecu.

Tople obloge


Ovaj metod najbolje funkcioniše da se ublaži bol. Stavljajte tople obloge na stomak. Efekat možete osjetiti u roku od pet minuta. Ovo će vam pomoći da spriječite bol i grčeve. Takođe, mnoge žene ublažavaju bol alternativnom terapijom: prvo stavljaju tople, a zatim hladne obloge.

Sok od ananasa


S obzirom na to da je ananas bogat enzimom koji se naziva bromelain, njegovo prisustvo u organizmu pomaže kod opuštanja mišića i grčeva tokom onih dana u mjesecu. Popijte čašu soka od ananasa i ublažite bol. Preporučujemo da pijete prirodni sok od ananasa, bez dodataka (tražite u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane). Ukoliko ge ne možete naći, onda jedite svjež ananas. Pored soka od ananasa i sok od mrkve vam može pomoći da ublažite menstrualne bolove. Ovdje možete saznati više o zdravstvenim koristima ananasa.

Joga


Određene poze joge pomažu da se ublaži bol i spriječe grčevi tokom menstrualnog perioda. Da biste olakšali bol, upražnjavajte poze kao što su “kamila” i “lotus”. Nemojte pretjerivati sa vježbama te ih praktikujte ako se osjećate udobno dok ih radite.

Aromaterapijska kupka


Ona vam pomaže da opustite mišiće i ublažite grčeve. Njeni rezultati su, kod većine žena, i više nego efikasni.

Mensturalni bol jedna je od najgorih vrsta bola koju možemo osjetiti. Pored navedenih metoda, pogledajte i koje namirnice vam mogu pomoći da ublažite pomenuti bol.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info