10 načina da smanjite stomak

2

Masne naslage nisu lijep prizor ni na jednom dijelu tijela, a ponajmanje na stomaku. Želite da ih se otarasite? Evo deset najlakših načina da to i uradite.

Pravilna ishrana


Najjednostavniji način da se riješite masnih naslaga sa stomaka je pravilna ishrana. Jedite redovno voće i povrće. Uvrstite u ishranu integralne žitarice. Jaja, nemasno meso, crni hljeb, smeđa riža i druge hranjive namirnice pomoći će vam da postanete i ostanete vitki.

Smanjite unos prerađene hrane


Kod većine ljudi masne naslage na stomaku stvaraju se usljed prekomjernog unosa prerađene i brze hrane. Kako biste smanjili pomenute masne naslage, morate smanjiti i unos ovih namirnica. Kad god osjetite potrebu da pojedete pljeskavicu, salamu ili čokoladu, zamijenite ih hranjivijim namirnicama. Na primjer, umjesto mesnih prerađevina možete uživati u ćuretini ili piletini, a čokoladu i slatkiše zamijenite voćem.

Smanjite porcije


Ako konzumirate prekomjerne količine namirnica bogatih vlaknima, to vam neće pomoći da se riješite masnih naslaga sa stomaka. Stoga je bitno da jedete manje porcije u redovnim intervalima. Preskakanje obroka vam neće pomoći da se riješite suvišnih kilograma.

Pravilno vježbajte


Pored pravilne ishrane, potrebno je i da sagorijevate kalorije kako biste se riješili masnih naslaga koje se akumuliraju na vašem stomaku. Izbjegavajte trbušnjake i čučnjeve, jer ove vježbe toniraju vaše stomačne mišiće, ali vam ne pomažu da se riješite masnih naslaga. Kako biste sagorjeli količinu kalorija koju sadrži jedna čokolada, treba da radite (neprekidno) trbušnjake sat vremena!

Motivišite se


Kada imamo višak kilograma tada imamo i tendenciju da se osjećamo letargično. Ipak, potrebno je da imate jak osjećaj odlučnosti kako biste se riješili suvišnih kilograma. Kad god vam nedostaje motivacije da idete u teretanu, sjetite se najgorih stvari s kojima ćete se morati suočiti ako ne počnete sada da vježbate.

Upražnjavajte ono što ste isplanirali


Kada napravite sebi program za mršavljenje, postarajte se da ga redovno upražnjavate. Ne propuštajte režim ishrane ili vježbanja i razmislite o dugoročnim koristima koje će vam odabrani program donijeti.

Budite strpljivi


Gubljenje masnih naslaga nije magični proces koji će se desiti u tren oka. Biće vam potrebno dosta vremena i, što je još važnije, dosta truda. Nećete primijetiti nikakve razlike već sutradan, ali kako vrijeme prolazi, razlika će biti i više nego očigledna. U roku od dva mjeseca, primijetićete vidljive razlike na svom tijelu.

Pijte vino


Istraživanja pokazuju da konzumiranje vina u umjerenim količinama pomaže u održavanju obima struka. Zapravo, većina drugih vrsta alkohola utiče na akumuliranje masnih naslaga u predjelu stomaka. Potrebno je i da se posavjetujete sa svojim doktorom u vezi ovoga. U svakom slučaju, ako uopšte ne konzumirate alkohol, nemojte onda ni počinjati.

Promjene u stilu života


Pokušajte da donesete velike promjene vašeg stila življenja. Na primjer, do obližnje prodavnice idite pješice, a ne autom. Ako vam je posao blizu kuće, idite biciklom ili prošetajte. Na ovaj način ne samo da ćete uštedjeti na gorivu već ćete i sagorjeti dodatne kalorije.

Uključite se u neku aktivnost


Uvijek kada osjetite da idete u pogrešnom smjeru, obavljajte neku aktivnost koju volite i koja će vam skrenuti misli sa “krivog puta”. Na primjer, ako vam se jede čokolada, počnite da plešete po kući. I ne zaustavljajte se za minut! Uživajte u plesu i prestanite tek kada više ne budete osjećali želju za hranom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info