8 zadivljujućih životinja koje su izumrle

1

U samo nekoliko prošlih vijekova, neke od najfascinantnijih životinja nestale su sa planete. Iako su neke od njih izumrle prirodnim tokom, za nestanak većine kriv je čovjek. Evo koje su to.

 

Tasmanijski tigar

Iako njegovo ime sugeriše nešto drugo, tasmanijski tigar uopšte nije ni bio tigar, već torbar. Izumrli su na kopnenom području Australije prije dolaska Evropljana, ali je veoma mali broj ostao u životu na Tasmaniji. Nažalost, ova vrsta torbara proglašena je izumrlom 1986. godine.

 

Ptica slon

Sa visinom od tri metra i težinom od 400 kilograma, četiri vrste ptice slon, koje su živjele na Madagaskaru, bile su najveće ptice na planeti. Još uvijek nije razjašnjeno kada i zašto su ove džinovske ptice izumrle, iako se vjeruje da su sa lica zemlje nestale u sedamnaestom vijeku usljed ljudske aktivnosti.

 

Kvaga

Kada su evropski prirodnjaci i istraživači prvi put došli u ravnice Južne Afrike, naišli su na kvage i njihove rođake, zebre. Budući da su pruge dvije pomenute vrste varirale među pojedincima, bilo je teško reći da li su one bile varijante iste vrste ili su se međusobno razlikovale. Prije nego što su ove životinje podijeljene u dvije vrste, nažalost, usljed čestog lova, zbrisane su sa lica zemlje. Poslednja kvaga je umrla u zatočeništvu 1883. godine. Jedina kvaga koja je živa fotografisana nalazi se na slici iznad.

 

Baiji

Baiji deflin, poznat i pod nazivom kineski riječni delfin, tek odnedavno je izumrla vrsta. Prirodno stanište mu je bila kineska rijeka Jangce. Pedesetih godina prošlog vijeka, u rijeci je živjelo oko 6 000 ovih delfina, međutim, teška industrijalizacija, zagađenje i ribolov velikim mrežama doprinijeli su njegovom izumiranju. Zadnje zvanično istraživanje koje je obavljeno 2006. godine pokazalo je da su ovi delfini izumrla vrsta.

 

Štelerova morska krava

Morske krave bile su oličenje “nježnih divova” – nešto što je, na kraju, dovelo do njihovog brzog izumiranja. Duge do deset metara, Štelerove morske krave nastanjivale su veći dio sjevernog Pacifika. Nakon manje od trideset godina lova od strane evropskih lovaca na foke, trgovaca krznom i moreplovaca, Štelerova morska krava je iščezla 1768. godine.

 

Irski los

S obzirom na to da nema živih srodnika i da zadnji pronađeni fosil datira od prije 7 700 godina, veoma je teško u potpunosti zamisliti irskog losa. Ma, možda i nije: zamislite jelena, samo puno većeg. Puno većeg. Irski los je bio, zapravo, najveći jelen koji je ikada postojao, sa rasponom ramena od, otprilike, dva metra, a da ne pominjemo njegove rogove koji su težili oko 40 kilograma i imali širinu od 3.5 metara.

 

Golub selac

Sa populacijom za koju se procjenjuje da je premašivala milijardu jedinki, što je vjerovatno jedna od najvećih populacija ptica ikad, nevjerovatno je za povjerovati da je sjevernoamerički golub selac istrijebljen za manje od jednog vijeka. Kako se to desilo? Pa, golubovi su bili jeftin i obilan izvor mesa – idealan izvor proteina za robove i siromašne ljude. Golub selac je letio u masivnim jatima gdje je bilo moguće ubiti i na desetine ptica samo jednim hicem. Poslednji preživjeli golub selac umro je u zatočeništvu 1914. godine.

 

Dodo

Ptica dodo jedna je od najpoznatijih izumrlih ptica. Ona nije mogla da leti i živjela je na Mauricijusu koji je, prije 1500. godine bio nenastanjen te je bila nenaviknuta na ljude i zbog toga ih se nije bojala. Zbog toga je bila veoma lak plijen što je dovelo do njenog istrebljenja za samo jedan vijek.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info