5 najboljih vrsta povrća za gubitak kilaže

0

Da li postoji neka veza između povrća i smanjenja tjelesne težine? Da, postoji. Sve vrste povrća sadrže vlakna, vitamine i minerale što ih čini idealnim namirnicama za sve ljude koji žele da smršave. Iako sve vrste povrća sadrže hranjive sastojke, neke od njih izuzetno su hranjive te ih treba konzumirati u adekvatnim količinama, posebno kada ste na dijeti. Različite vrste povrća pripadaju i različitim kategorijama: neke od njih nas brzo zasite, neke imaju visok sadržaj vode, a neke imaju negativne kalorije. Donosimo vam najbolje vrste povrća za mršavljenje.

 

Špinat

Špinat i druge vrste povrća zelenih listova sadrže ogromne količine vitamina A, E, C i K, kao i drugih hranjivih sastojaka poput mangana, bakra, kalijuma, fosfora, željeza, kalcijuma, folata i riboflavina. Njihova sposobnost zadržavanja vode i visok nivo vlakana čini ih riznicom zdravlja. Potrebno je da u ishranu uključite špinat i druge vrste povrća zelenih listova (blitva, zelena salata, kelj) kako biste imali efikasan program mršavljenja.

 

Povrće sa negativnim kalorijama

Ovo su namirnice koje imaju veoma nizak nivo kalorija te se mogu uključiti u svakodnevnu ishranu u ogromnim količinama. Zelena salata, kupus, celer, krastavac, rotkvica, pečurke i karfiol samo su neke od njih.

 

Povrće sa visokim sadržajem vode

Sadržaj vode u povrću je važan, jer vašem tijelu pruža neophodnu hidrataciju. Konzumiranjem povrća sa visokim sadržajem vode vi ne samo da održavate vaš organizam u optimalnom stanju već mu pomažete i da brže sagori masti. Neke od ovih čudotvornih namirnica su patlidžan, tikvice, crveni luk i krastavac.

 

Brokula

Brokulu čini 40% proteina i 60% ugljenih hidrata plus izdašne količine vitamina, minerala i vode. Kompleksni ugljeni hidrati u brokuli čine vas sitima te glad nećete osjećati duže vrijeme. Druge hranjive materije koje se nalaze u brokuli, a koje su važne za držanje dijete su selen, fosfor, magnezijum, željezo, kalcijum, pantotenska kiselina i tiamin. O zdravstvenim koristima brokule možete saznati više ovdje.

 

Crveni i bijeli luk

Porodica luka koja se sastoji od crvenog i bijelog luka, vlasca, praziluka i mladog crvenog luka ima bogat sadržaj alil sulfida. Oni ne samo da olakšavaju gubljenje težine već mogu spriječiti i rak želuca i rak digestivnog trakta.

 

Druge vrste povrća koje vam pomažu da lakše i brže smršavite su prokelj, kelj, sočivo i slatka crvena paprika. Konzumirajte ih u ogromnim količinama tokom programa mršavljenja kako biste se riješili kalorija na zdrav i efikasan način.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info