3 načina da spriječite gubitak kose

1

Gubitak kose karakteriše se kao prekomjerno opadanje kose što dovodi do prorjeđivanja kose. Gubitak kose može biti uzrokovan raznim fakttorima, kao što su pretjerana upotreba jakih hemijskih proizvoda za kosu, hormonska neravnoteža, pretjerano i dugotrajno korištenje kontracepcijskih pilula, hemoterapija, loše prehrambene navike i slično. Kako bi spriječili gubitak kose važno je da preduzmete potrebne korake i mjere predstrožnosti koji će vam pomoći u održavanju zdravlja i sjaja i kose. Donosimo par savjeta kako da spriječite gubitak kose.

 

Hranite se zdravo

Značaj zdrave ishrane u održavanju zdravlja vaše kose nikada ne treba potcjenjivati. Zdrava i uravnotežena ishrana bogata hranjivim suplementima i drugim hranjivim sastojcima bitan je faktor koji pomaže da se spriječi gubitak kose. Niti kose sadrže keratin, vlaknasti protein te uvrštavanjem u ishranu namirnica bogatih proteinima vi, takođe, pomažete poboljšanje zdravijeg rasta kose. Pored toga, kalcijum i vitamini pomažu jačanje kose te ubrzavaju njen rast.

 

Izbjegavajte korištenje jakih hemijskih proizvoda za njegu kose

Pretjerana upotreba jakih proizvoda direktno oštećuje folikule, a u pojedinim slučajevima može izazvati i trajna oštećenja kose. Takvi proizvodi direktno utiču i na vlasište i na taj način dolazi do “skidanja” prirodnih masti i ulja iz kose. Pretjerana upotreba fena i druge opreme za friziranje može direktno ugroziti prirodnu ljepotu vaše kose. Uvijek birajte proizvode za njegu kose prema tipu vaše kose. Kada ste u nedoumici, najbolje je da konsultujete dermatologa koji vam može dati odgovarajuće savjete i prijedloge.

 

Idite na redovne zdravstvene preglede i masaže

Godišnji zdravstveni pregledi sa naglaskom na test krvi takođe mogu pomoći da se izbjegne pojava gubitka kose. Redovne masaže, takođe, često se preporučuju kako bi se izbjeglo opadanje kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info