Zašto su prijatelji bolji od rodbine

0

Ne možemo zamisliti da nam prođe dan, a da se ne čujemo ili ne vidimo s njima. Zahvaljujući prijateljima, naš život je zabavan i interesantan. Zašto naše tajne emocije kao što su uzbuđenje zbog prvog sastanka, anksioznost nakon raskida ili bijes nakon svađe ne dijelimo sa sestrom, bratom, roditeljima već sa prijateljima? Obično se kaže da je nam je dobar prijatelj najbliži rod. Hajde da vidimo zašto su prijatelji bolji od rodbine.

 

S njima je lako dijeliti tajne

Prijetelj je neko ko zna sve naše tajne za koje ne možemo očekivati da ih naša rodbina razumije. Prijateljima povjeravamo sve tajne, a oni ih čuvaju samo za sebe.

 

S njima možemo biti ono što jesmo

S prijateljima možemo biti ono što jesmo. Kada smo sa rodbinom, od nas se očekuje da se ponašamo na određeni načinm, koji je društveno prihvatljiviji (moramo razmisliti pet puta da li je pametno da zapalimo cigaretu, kažemo nešto što im se ne sviđa, popijemo piće itd.). Sa prijateljima takva pravila i propisi ne postoje.

 

Savršeno se razumijemo

Budući da smo, manje – više, iste dobi i imamo sličan način razmišljanja, naši prijatelji dijele naše gledište u određenim problemima. Imamo slične poglede na svijet i savršeno se razumijemo. Sa rodbinom, posebno starijim članovima, to je sasvim drugačije.

 

Oni su nesebični saputnici

Naši prijatelji su nesebični saputnici koji nas podržavaju kada su vremena najteža, brišu nam suze, smiju se našim šalama, dijele sa nama dobro i zlo. Može li se sve to očekivati od rodbine?

 

Nema očekivanja

Prijatelji nemaju očekivanja od nas kada nam pružaju pažnju i brigu, za razliku od rodbine koja očekuje previše stvari zauzvrat. Prijatelji podmlađuju naš svijet i ispunjavaju ga ljubavlju i privrženošću. Oni postaju vitalni dio našeg života. Kao što stara španska poslovica kaže: “Život bez prijatelja je kao smrt bez svjedoka”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info