Dame koje su promijenile pojam ljepote

0

Zgodna žena ima klasične karakteristike, lice koje je lijepo za vidjeti, ali koje se brzo zaboravi. Lijepa žena ima neke kvalitete ili karakteristične crte – krupne oči ili dramatično kratka kosa – koje je čine izuzetnom. Sastavili smo listu poznatih dama iz pošlog vijeka, čiji je izgled razbio konvencije i promijenio standarde ljepote.

 

Katharine Hepburn

Poznata po svojoj žestokoj nezavisnosti i duhovitosti, Katharine Hepburn je usvojila mnoge stereotipne “muške” osobine: upražnjavala je sport svakog jutra (obično tenis) te se nije libila da umjesto večernjih haljina nosi pantalone. Bila je veoma vitka i nije imala izražene grudi, a utrla je put ženama koje se nisu osjećale obaveznima da budu u skladu sa tradicionalnim standardima ženstvenosti.

 

Jane Birkin

Za Jane Birkin se obično misli da je Francuskinja zbog popularne pjesme “Je t’aime… moi non plus” iz 1968. godine koju je otpjevala sa svojim tadašnjim ljubavnikom Sergeom Gainsbourgom. Ona je, zapravo, rođena i odrasla u Engleskoj, a na scenu je stupila tokom šezdesetih godina prošlog vijeka. Stereotipi su nalagali da ona nema lijepe zube, međutim, Birkinova je postala poznata baš po tom slatkom razmaku između zuba. Jedna je od najljepših Britanki svih vremena.

 

Claudia Cardinale

Italijanska glumica je bila među prvima koje su razbile stereotipe o ženskim oblinama. Slavu i popularnost je stekla u filmovima “8 ½” i “Bilo jednom na Divljem zapadu”. Njen izgled je bio suštinski ženstven da je poznati pjevač, Bob Dylan, odlučio da za originalni omot albuma “Blonde on blonde” stavi njenu sliku. Međutim, kasnije je morao da ga povuče, jer nije imao njenu dozvolu.

 

Shelley Duvall

Sa ulogama u filmovima legendarnih reditelja, kao što su Woody Allen, Robert Altman i Stanley Kubrick, Shelley Duvall je bila najtraženija glumica sedamdesetih godina prošlog vijeka. Sa istaknutim očima i vitkom figurom, ona nije bila konvencionalna ljepotica, ali su njen neobični izgled i izražajne karakteristike bili očaravajući.

 

Brooke Shields

Definitivno jedna od najboljih stvari koja nam dolazi iz osamdesetih godina prošlog vijeka bile su obrve glumice Brooke Shields. Njeni nedotjerani lukovi, koji su odavali kvalitete mladalačkog života i opuštenosti, inspirisali su generacije žena da prestanu sa pretjeranim čupanjem obrva i prigrle prirodni izgled.

 

Irina Pantaeva

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, manekenke Linda Evangelista i Christy Turlington vladale su modnim pistama. Istovremeno, Irina Pantaeva, koja je odrasla u malom sibirskom selu, bila je zaista unikatna. Zbog svog širokog lica i razmaknutih očiju, Pantaevu su klasifikovali kao previše egzotičnu. Ali, sa editorijalima u modnim časopisima, kao što su Vogue, Harper’s Bazaar i Elle, ona je dokazala da su kritike na njen račun bile pogrešne te je pomogla da se proširi definicija ljepote u modnoj industriji.

 

Alek Wek

Uprkos njenoj blistavoj koži i dugim nogama, put do trona MTV Modela Godine, za Alek Wek nije bio nimalo lagan. Rođena je 1977. godine, a većinu svog djetinjstva provela je krijući se, sa svojom porodicom, od pobunjenika i borbi u ratom zahvaćenom Sudanu. 1991. godine, porodica je emigrirala u Veliku Britaniju, a Alek je otkrila agencija za modele 1995. godine. Od tada, ova ljepotica veoma kratke kose, nosila je revije najpoznatijih modnih kreatora i pojavila se u bezbrojnim reklamama. Postala je prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na naslovnici časopisa Elle, 1997. godine.

 

Jennifer Lopez

Nakon nevjerovatno mršavih manekenki iz devedestih godina prošlog vijeka, Jenniferina simetrična figura (i pozadina koja se izdvajala) bila je osvježavajući povratak u normalu za sve prosječne žene. Slavna dama je svima jasno dala do znanja da žene ne moraju nositi veličinu 0 kako bi bile poželjne.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info