5 namirnica koje vam pomažu da lakše pregurate one dane u mjesecu

0

Pošto se vaš ciklus dešava jednom mjesečno, bitno je da jedete prave stvari u pravo vrijeme. Pojedine namirnice cijeli proces mogu učiniti manje bolnim te mogu pozitivno uticati na promjene raspoloženja. Za određene dane se preporučuju i određene namirnice. Da vidimo koje su to.

 

Dani 1 – 5

Trenutno ste emotivno osjetljivi. Hrana bogata magnezijumom (špinat, integralne žitarice) i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, sardine, orasi) smiriće vaše živce.

 

Dani 6 – 13

Rast hormona vas štiti od stresa pa će vam biti lakše da se hranite zdravije. Sada je vrijeme da uživate u većim količinama voća i povrća.

 

Dani 14 – 17

Sva vaša čula su pojačana – uključujući i okus. U ovim danima uživajte u siru, govedini i dobrom vinu.

 

Dani 18 – 23

Kada je progesteron na vrhuncu, dolazi do usporavanja rada crijeva. Namirnice sa visokim sadržajem vlakana, kao što su smeđa riža, ječam i povrće pomoći će vam da se izborite sa zatvorom, istovremeno održavajući visok nivo energije.

 

Dani 24 – 28

Tokom PMS-a nam se traži “grešna” hrana, ali kombinujte svoje omiljene ugljene hidrate sa proteinima, kako bi stabilizovali nivo šećera u krvi. Za ovo je najbolji sladoled – em je grešan em je zasitan.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info