Najveće greške u uređenju stana

0

Šta dizajneri vide u kućama i stanovima ljudi, a da ih to izluđuje? Donosimo sedam najvećih grešaka koje možete napraviti prilikom uređenja vašeg doma.

 

Napadne zidne dekoracije

Dekoratinve slike i slični predmeti mogu biti veoma lijep dodatak prostoru, ali ključ uspjeha je da znate gdje treba stati. “Dobra slika je veoma elegantan i uglađen detalj, ali ako idete predaleko, možete završiti sa zidovima i prostorom koji su vulgarni”, kaže dizajnerka Mary Drysdale.

 

Osvjetljenje iznad glave

“Nema ništa gore od rasvjete koja je toliko jaka i koja se nalazi iznad vaše glave, kao da ste na pozornici”, kaže dizajner Mark Butera. On preporučuje da koristite mliječne sijalice i prigušena svjetla u svim prostorijama, čak i u kupatilu.

 

Svijeće skupljene na jedno mjesto

“Svjetlost svijeća, kao i otvoreni kamini, ima određenu privlačnost. To su uglavnom toplina i romantika. Ipak, najprivlačnije je kada je svjetlost raspoređena po prostoriji”, kaže dizajner Harry Heissmann. “Drugim riječima, odvojite svijećnjake!”

 

Namještaj naslonjen na zidove

Nemojte od dnevnog boravka praviti prostor u kojem je teško voditi razgovor. “Često ostanem bez teksta kada vidim kako su ljudi uredili dnevni boravak, tj. kako su aranžirali namještaj. Toliko otvorenog prostora, namještaj koji se naslanja na zidove, stolice suviše daleko jedna od druge”, kaže dizajner Whitney Stewart. Ona vjeruje da je odgovor u jednostavnosti. “Vodeći princip bi trebao biti stvaranje intimnosti. Kako možete uživati u razgovoru, ako treba da se dovikujete?”, objašnjava Stewart.

 

Nesrazmjerne lampe

“Lampe koje su potpuno disproporcionalne veličine, a koje se nalaze sa dvije strane kreveta – od toga ludim!”, kaže dizajner David Kleinberg. “Ne morate biti previše krativni. Neka bude jednostavno”, dodaje on.

 

“Savršeni” jastuci


Nemojte praviti dnevnu sobu uštogljenom sa jastucima koji su savršeno oblikovani. Dizajner Steven Sclaroff kaže: “Kada bi postojao svijet jastuka, savršene jastuke nikada ne biste našli. Zato ih nemojte ni praviti savršenim.”

 

Jedan izvor svjetlosti

Ključ dobrog osvjetljenja je njegova slojevitost na različitim visinama. “Ne oslanjajte se na samo jedan izvor svjetlosti”, kaže dizajner Alan Tanksley. “Topli snopovi svjetlosti privlače ljude i stvaraju intimnost”, dodaje on.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info