Zašto su neke masti gore od drugih

0

Naučnici su možda shvatili zašto su neke masti gore od drugih. Naime, otkrili su da određene masti pomažu rast i razvoj štetnih bakterija u našem probavnom traktu, dok ih druge masti eliminišu. Istraživanja pokazuju da zasićene masti mogu uzrokovati potencijalno opasne promjene. Ipak, nisu sve masti štetne. Postoje i druge vrste koje nas mogu zaštititi od oboljenja.

Pojedine masti (uglavnom nezasićene) imaju antimikrobna svojstva. Drugim riječima, namirnice koje sadrže nezasićene masti različito reaguju sa bakterijama i tokom vremena ih eliminišu. Namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline, poput lososa i tunjevine, posebno su smrtonosne za štetne bakterije. Evo i nekoliko prijedloga stručnjaka o najgoroj i najgoroj hrani za vaš stomak.

 

Najgore: Masti životinjskog porijekla

Slanina je hrskava, masna i ukusna, ali je istovremeno prepuna zasićenih masti i natrijuma. Takođe, ona može da sadrži nitrate koji, kada se obrađuju na visokim temperaturama, mogu postati kancerogeni.

 

Najgore: Prerađene namirnice

Hljeb, čips, kolači, meso – lista je veoma duga. Prerađene namirnice su prepune šećera, konzervansa, soli i masti.

 

Najgore: Mesne prerađevine

Na ovu listu treba dodati i mesne prerađevine. Istraživanja pokazuju da one čak povećavaju i rizik od raka pankreasa.

 

Najgore: Brza hrana

Kada se prave sa nemasnim mesom, hranjivim preljevima i zemičkama od integralnog brašna, pljeskavice i hamburgeri mogu, zapravo, biti zdrava opcija. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da zasićene masti koje se nalaze u ovim proizvodima mogu biti izrazito štetne po zdravlje.

 

Najbolje: Riba

Masne ribe, poput tunjevine i lososa, sadrže veoma visok nivo omega-3 masnih kiselina te mogu pomoći u borbi protiv raznih crijevnih zapaljenja i upala.

 

Najbolje: Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je prepuno mononezasićenih masnih kiselina koje mogu biti lakše za probavljanje.

 

Najbolje: Avokado

Osim što je fantastičan u kozmetičkom smislu, avokado je prepun oleinske kiseline koja mozgu šalje informaciju da ste siti. Odličan je za razne umake i preljeve.

 

Najbolje: Polifenolske namirnice – Borovnice

Borovnice mogu poboljšai imunološki sistem i zaštititi vas od prehlade, groznice i drugih infekcija. Pune su antioksidanata i vitamina B, C i E.

 

Najbolje: Polifenolske naminrice – Jagode

Pored toga što su prebogate vitaminima A, B i C, studije pokazuju da nas jagode mogu zaštititi i od ultraljubičastog zračenja.

 

Najbolje: Polifenolske namirnice – Citrusi

Voće poput limete i grejpfruta odličan je izvor vitamina C i može nam pomoći da poboljšamo imunološki sistem organizma.

 

Najbolje: Polifenolske namirnice – Kurkuma

Ovaj začin vam može pomoći da ublažite stomačne tegobe, a ima i antiupalno dejstvo te je poznat i kao odlično sredstvo za “čišćenje” jetre.

 

Najbolje: Polifenolske namirnice – Feferoni

Da, ljuti su, ali su odlični za stomak. Feferoni manjuju upale te poboljšavaju proces probavljanja hrane.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info