Kako odabrati kvalitetnu posteljinu

0

Spavaća soba jedna je od najprivatnijih prostorija u vašem domu. A dobra posteljina je često vaša jedina šansa da ovu prostoriju uredite po svom ukusu. Spavaća soba bi trebala biti vaša zona opuštanja sa predivno namještenim krevetom kao centralnim detaljem u sobi. Taj osjećaj možete stvoriti odabirom kvalitetne posteljine. Međutim, mnogi ljudi potroše novac na skup prekrivač ili dekorativne jastuke, a štede na samoj posteljini. Nemojte praviti ovu grešku – posteljina je dio koji dodiruje vašu kožu i zbog toga u nju treba uložiti najviše. Evo glavnih savjeta.

 

Povedite računa o gustoći tkanja

Što je veća gustoća tkanja, to će plahte i jastučnice biti mekše. Posteljina sa nižom gustoćom tkanja će biti tanja i sklonija oštećenjima nego posteljine sa gustim tkanjem pa davanje više novca za bolju posteljinu zapravo vam donosi dugoročnu uštedu. Gustoća tkanja se mjeri u broju niti po kvadratnom metru i, naravno – što više niti to bolje.

 

Razmotrite vrstu tkanine

Posteljina može biti napravljena od pamuka, lana, flanela, svile ili satena. Mnoge od ovih tkanina miješaju se sa sintetičkim tkaninama kako bi bile dugotrajnije. Međutim, što je tkanina čistija u ovom smislu, posteljina je udobnija, tj. što manje sintetike to bolje.

 

Platite cijenu

U većini slučajeva, što više posteljina košta bolji joj je kvalitet. Dakle, ovdje zaista vrijedi ona stara narodna izreka: “Koliko para, toliko muzike”. Iako će vam se dobra posteljina učiniti skupom, uvijek imajte u vidu da ona traje i nekoliko puta duže od jeftine posteljine. Upravo iz tog razloga ćete u većini jeftinih hotela pronaći prilično dobru postelinu – na taj način oni, zapravo, dugoročno štede.

 

Nabavite kvalitetan šlifer

Šlifer je dio posteljine koji se najviše gužva i haba te dodiruje najveći dio vašeg tijela. Zato preporučujemo da birate šlifere od egipatskog pamuka. Ovo visoko kvalitetno platno gustog tkanja pružiće dugotrajnu zaštitu vašem jorganu, a pri tome će postajati mekše sa svakim pranjem.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info