5 glavnih fizičkih simptoma stresa

0

Stres može da dovede do mentalne i fizičke iscrpljenosti. Čak i životna zadovoljstva se mogu činiti ništavnima kada je organizam pod stresom. Da li se to dešava vama? Donosimo pet čestih znakova koji ukazuju da je vaše tijelo pod stresom.

Zavisite od stimulanasa


Da li vaše tijelo odbija da funkcioniše bez jake kafe, energetskih napitaka pa čak i bezalkoholnih pića? Ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, to može značiti da je vaše tijelo pod stresom. Svi ovi stimulansi sadrže visok nivo kofeina koji vašem organizmu daje trenutni energetski poticaj. Ovo je jasan znak da je vaše tijelo pod stresom, jer zdravom organizmu nisu potrebni stimulansi za normalno funkcionisanje.

Osjećate se umorno tokom cijelog dana


Da li ste stalno umorni? Normalno je da se osjećate umorno, ako se niste dobro naspavali, ali ako osjećate umor i nakon dovoljne količine sna to je jasan znak da je vaše tijelo pod stresom. Mnoge žene ovo doživljavaju kao prolongirani osjećaj zamora koji nikada ne nestaje i koji ih iscrpljuje mentalno i fizički.

Ne možete držati pažnju i dešava se da izgubite fokus


Veliki broj žena nisu “jutarnje osobe” te im je teško da ujutro budu pažljive i usredotočene. Ali, ako vam se to dešava i tokom dana, to može biti znak da ste pod stresom. Neki tipični simpomi su ravnodušnost, iscrpljenost i konstantan osjećaj izgubljenosti i nefokusiranosti.

Teže se oporavljate od bolesti ili povreda


Još jedan znak da ste pod stresom je ako vam u prosjeku treba više vremena za oporavak od bolesti ili povreda nego drugim ženama. Ako vam je potrebno nekoliko sedmica da se riješite najobičnije prehlade, ako imate česte glavobolje ili slučajne nalete groznice, trebalo bi da budete na oprezu. Ako ste pod stresom, vaš ogranizam ne funkcioniše na optimalnom nivou te se zbog toga teže oporavljate od bolesti.

Zaostajete na poslu


“U zaostatku sam s poslom i uvijek propustim rokove”. Ako je ovo vaša uobičajena situacija, ne paničite, jer to nije znak da ste pod stresom. Međutim, ako se borite da držite korak sa kućanskim poslovima, svojim potrebama i potrebama vaše porodice te drugim stvarima u životu, zastanite i preispitajte da li je ovo znak da ste pod stresom.

Jedno je biti malo lijen i ne poštovati vremenske rokove, a sasvim je druga stvar ako ne možete izvršiti zadatke iako ste uložili svoj maksimum. Ovaj znak smanjene efikasnosti može, zapravo, da bude znak da je vaše tijelo pod stresom.

Ovo je pet glavnih fizičkih simptoma stresa. Ako imate neki od njih, potražite liječničku pomoć što prije. Bićete srećniji, vjerujte nam na riječ.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info