Psihologija boja: kako nam boje mijenjaju raspoloženje

0

Uopšte nije tajna da pojedini brendovi koriste određene boje kako bi pobudili određene emocije kod potencijalnih klijenata. Da li ste znali da boje mogu uticati na vas te da ih možete iskoristiti za svoju dobrobit? Psiholozi i doktori se slažu da većina efekata boja zavisi od naše percepcije datih boja. Ako analizirate svoj odnose prema bojama, shvatićete da postoje one koje vas privlače i one koje vas odbijaju. Ako znate koje su vam omiljene boje i koji su efekti koje proizvode druge boje, lakše ćete stvoriti ugodno okruženje.

 

Na primjer, plava se smatra hladnom bojom, ali istovremeno, ona je i boja povjerenja. Naučnici su otkrili da vam ova boja može pomoći da smanjite apetit. Postoji velika vjerovatnoća da ćete jesti manje, ako jedete sa plavog tanjira. Dakle, možete iskoristiti ovu boju kada pokušavate da se riješite suvišnih kilograma ili kada želite da smanjite veličinu obroka.

 

Kinezi crvenu boju smatraju bojom života i opstanka. Ipak, ova boja može pobuditi ljutnju i gnjev. Ona je, takođe, i boja strasti, a ljudi je čak povezuju i sa ljubavlju.

 

Ljubičasta nije baš prirodna boja. Pod tim mislimo da se ona rijetko može naći u prirodi. Ona označava mudrost, poštovanje i autoritet. Pored toga, ona lako privlači pažnju ljudi.

 

Zelena je, istovremeno, boja nade i života. Ona može stimulisati sposobnosti čitanja i razumijevanja. Možete koristiti svijetlo zeleni papir za čitanje ili učiti u zelenoj sobi.

 

Žuta boja označava snagu i moć. To je boja snažnog ega. U nekim zemljama, ona se smatra bojom ljubomore.

 

U zapadnim kulturama, bijela boja označava čistoću i spokoj. Međutim, u istočnjačkim kulturama, ona se smatra bojom tuge i smrti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info