8 fantastičnih zemalja koje morate posjetiti

0

Vjerujemo da ste poput nas – kada biste mogli, posjetili biste svaku tačku na planeti. Pored mjesta koja morate vidjeti bar jednom u životu, odlučili smo se i da vam predstavimo zemlje koje zaista vrijedi vidjeti. Izbor nije bio nimalo lak, ali ipak, nas fascinira sledećih osam.

 

Italija

Zemlja snova. Italija ima bogato kulturno i istorijsko nasljeđe, a savršena je destinacija za sve zaljubljenike u umjetnost i istoriju. Nikako ne smijemo zanemariti ni italijansku kuhinju koja je apsolutno fantastična. Rim, Venecija, Milano, Napulj, Firenca – oduševiće vas bilo koji grad pa čak i najmanje selo. Vjerujte nam na riječ.

 

Francuska

Ako želite da otkrijete tajnu slave ove zemlje, morate je posjetiti bar jednom u životu. Francuska je destinacija za ljubitelje umjetnosti, mode, a posebno je “prikladna” za sve nepopravljive romantičare. Pariz, Lion, Tuluz, Nica, Monpelje – posjetite bilo koji od navedenih gradova i bićete zadivljeni, jer ćete vidjeti na hiljade istorijskih građevina, muzeja, galerija i velikih pozorišta zbog čega ćete se zaljubiti u ovu zemlju.

 

Velika Britanija

Velika Britanija je mjesto rođenja književnih genija, popularnih muzičara i cijenjenih umjetnika. Šetajući ulicama Londona, Oksforda, Birmingema, Mančestera, Glazgova, Kardifa ili Jorka, shvatićete da ste se vratili u prošlost. Hiljade istorijskih zdanja, prekrasnih parkova (trava nigdje nije tako zelena kao u Velikoj Britaniji) i krajolika jedva čekaju da ih vidite i oduševite se njima. Ako želite vidjeti spoj slavne prošlosti i vizije budućnosti, onda je Velika Britanija zemlja koju trebate posjetiti.

 

Kina

Ova prelijepa zemlja, dom Velikog zida, ima puno toga za pokazati. Jedna od najstarijih civilizacija na svijetu, Kina je “dom” posebnog načina života, religije i umjetničkog izražavanja. Štaviše, ovdje možete vidjeti borilačke vještine u njihovom izvornom obliku, kao i kinesku kaligrafiju i izradu porculana. Šangaj, Peking, Hong Kong, Tjencin ili bilo koji drugi grad u ovoj zemlji sigurno će vas impresionirati.

 

Indija

Indija, zemlja egzotičnih krajolika, neobičnih gradova i bogate kulture, idealna je destinacija za ležeran odmor. Rijeke, mora, gradovi, palate, hramovi – svaki aspekt Indije vrijedan je divljenja. Ako želite vidjeti “ušće” različitih kultura, kulinarske raznolikosti, škole umjetnosti, skoro nestvaran biodiverzitet i šarolike arhitektonske stilove, morate da posjetite Indiju. Delhi, Džajpur, Čandigar ili Agra – vjerujte, nećete zažaliti zbog vremena provedenog u ovoj zemlji.

 

Španija

Španija ima prekrasnu obalu i veliki broj ostrva koja su prepuna turista iz cijelog svijeta. Pored toga, možete uživati i u bogatom kulturnom nasljeđu: rimski amfiteatri, prekrasne građevine, stare crkive i veličanstvena remekdjela arhitekture. Španija ima i bogato muzičko, umjetničko i kulinarsko nasljeđe koje morate provjeriti. Madrid, Barselona, Saragosa, Sevilja, Valensija su samo neki od gradova koji su prava poslastica za svakog turistu.

 

Grčka

Iako trenutno stanje u Grčkoj i nije najsjajnije, to nimalo ne utiče na ljepotu ove zemlje. Bila je i ostaće kolijevka kulture i civilizacije. Ako želite da saznate više o velikim misliocima, naučnicima iz svih polja nauke, kulturi, istoriji i nesvakidašnjoj arhitekturi, ova zemlja je pravo odredište za vas. Njena ostrva su, takođe, pravi spektakl. Atina, Lamija, Krf, Santorini – bićete podjednako oduševljeni i impresionirani svim dijelovima ove prekrasne zemlje.

 

Brazil

Najveća država u Južnoj Americi. Zemlja plesa, karnevala, fudbala, nesvakidašnjih krajolika… Brazil je zemlja u kojoj ćete odmoriti i tijelo i dušu. Sao Paulo, Brazilija, Rio de Ženeiro, Salvador de Bahia, Natal – u bilo kojem dijelu ove zemlje ćete se osjećati i više nego dobrodošlima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info