7 najhranjivijih namirnica na svijetu

0

Svi znamo koju hranu je najbolje izbjegavati, zar ne? To možete saznati i ovdje. Takođe, poznato nam je i da prerađene namirnice imaju nisku hranjivu vrijednost te da su štetne po organizam. Ali, koje su to najbolje namirnice? Stručnjaci naglašavaju da ishrana mora biti što raznovrsnija, a da li vam je poznato koje su to najhranjivije i najzdravije namirnice? Odgovor na ovo pitanje će vas možda i iznenaditi, a vjerujemo da će mnoge i oduševiti.

 

Kelj

Kelj je najhranjivija namirnica koja sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala, vlakana i amino kiselina. Pored toga, on sadrži i veoma bitne antioksidante koji smanjuju upalne procese i mogu spriječiti pojavu i razvoj raka. Ukusan je i lako ga je pripremiti.

 

Sjemenke konoplje

Šta dobijete kada kombinujete proteine, vlakna, esencijalne masne kiseline, antioksidante, amino kiseline, vitamine i minerale? Sjemenke konoplje! Ove lako svarljive sjemenke su izuzetno ukusne te se preporučuje da ih što češće konzumirate.

 

Čokolada

Da, dobro ste pročitali. Naučnici se slažu da je kakao jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu. Ipak, nemojte posegnuti za bilo kakvom čokoladom – najhranjivija su sirova zrna kakaoa ili veoma, veoma tamna čokolada (75% kakaoa i više). Minerali, vitamini i gomila antioksidanata odlični su za srce, kožu te oslobađaju hemikalije u mozgu zbog kojih imate osjećaj sreće.

 

Brokula

Mama je bila u pravu! Ako želite da imate zdrav probavni sistem i ako želite da smanjite rizik od pojave raka, jedite brokulu. Više o ovom ukusnom povrću možete saznati ovdje.

 

Špinat

Antioksidante, vlakna i proteine možete u izobilju pronaći u špinatu. Svjež ili smrznut, nivo antioksidanata i drugih hranjivih tvari je isti.

 

Chia sjemenke

Asteški ratnici možda jesu izumrli, ali njihova zaostavština i dalje živi u vidu chia sjemenki. Ove ukusne sjemenke prepune su omega-3 i omega-6 masnih kiselina, proteina i vlakana.

 

Bobičasto voće

Za razliku od drugih vrsta voća, bobičasto voće ima tendenciju da bude manje slatko i puno vitalnih vitamina, minerala i antioksidanta. Divlje vrste su uvijek odličan izbor, naročito borovnica, ribizla i crna malina.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info