Namirnice koje se bore protiv masnih naslaga

0

Poznato je da morate da se odreknete pojedinih namirnica kako biste se oslobodili neželjenih masnih naslaga koje su se akumulirale u organizmu. Ali, da li ste znali da postoje namirnice koje vam pomažu u borbi protiv viška pomenutih naslaga?

Naravno, one nisu alternativa vježbanju i zdravom načinu ishrane, ali vam mogu pomoći u naporima da se riješite suvišnih kilograma. Donosimo šest takvih namirnica.

Kurkuma


Kurkuma je začin koji sadrži antioksidant poznat pod nazivom beta karoten. On štiti jetru od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Na taj način dolazi do jačanja jetre što rezultira poboljšanim i pojačanim metabolizmom. Na taj način vi ste u mogućnosti da lakše sagorijevate masti.

Cimet


Šećer tijelu daje energiju. Ali mi ne koristimo sav šećer koji unesemo u organizam. Ostatak šećera se skladišti u organizmu u vidu sala. Cimet pomaže u bržem i boljem metabolizmu dodatnog šećera čime se sprečava gomilanje masnih naslaga.

Crveni i bijeli luk


Osim što pomažu razgradnju nagomilanog sala, crveni i bijeli luk pomažu i u metabolizmu holesterola i eliminisanju štetnih virusa, bakterija i gljivica. Oni sprečavaju bolesti srca i začepljenje arterija boreći se sa viškom masnoće u organizmu.

Lisnato zeleno povrće


Sve vrste lisnatog zelenog povrća (zelena salata, špinat, blitva) bogat su izvor minerala i hranjivih materija. One poboljšavaju imunološki sistem te pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja, nakupljanja kancerogenih ćelija i akumulacije viška masti u organizmu. Povrće poboljšava cjelokupni metabolizam organizma.

Pasulj


Pasulj sadrži dijetetska vlakna koja su dobra za cjelokupno zdravlje, a pored toga, pomaže u normalnom funkcionisanju probavnog trakta. On pomaže i u stabilizaciji nivoa šećera u krvi te drži pod kontrolom zdravstvene probleme koji se povezuju sa krvnim pritiskom.

Ljuta paprika


Ljuta paprika drži nivo inzulina u organizmu pod kontrolom poboljšavanjem metabolizma i održavanjem normalnog nivoa šećera u krvi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info