10 najbogatijih zemalja 2012. godine

0

Američki magazin Forbes, sada već tradicionalno, svake godine donosi listu najbogatijih zemalja na svijetu. Bez obzira na krizu, neke zemlje su i dalje u blagostanju. Da vidimo koje su to.

 

10. Holandija

Zemlja ispod nivoa mora. Nalazi se u zapadnoj Evropi, glavni grad je Amsterdam. Na sjeveru i zapadu ima izlaz na Sjeverno more. Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 40 973 dolara godišnje. U Holandiji živi 16 miliona stanovnika.

 

9. Švajcarska

Prekrasna zemlja u centralnoj Evropi. Sastoji se od 26 kantona, a jedna od glavnih grana privrede je bankarstvo. Nikako ne treba zaboravti da su Švajcarci apsolutni majstori za izradu satova, a mi nemamo ništa ni protiv njihovih čokolada. Glavni grad je Bern, a najveći Cirih. Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 41 950 dolara godišnje, a u Švajcarskoj živi 7.7 miliona ljudi.

 

8. Hong Kong

Hong Kong je posebni administrativni region Narodne Republike Kine, a funkcioniše po principu “jedna država, dva sistema”. Do 1997. godine je bio u sastavu Velike Britanije pa je to i jedan od razloga zašto se u ovom gradu još uvijek vozi lijevom stranom. Hong Kong je veliki međunarodni finansijski i trgovinski centar, a u njemu živi 7 miliona stanovnika. Smješten je u Istočnoj Aziji, a prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 45 944 dolara godišnje.

 

7. Sjedinjene Američke Države

Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 46 860 dolara godišnje. SAD su federalna ustavna republika, a sastoje se od pedeset država i jednog federalnog okruga koji je, ujedno, i glavni grad. U Vašingtonu su smještene sve tri grane američke savezne vlade (izvršne, zakonodavne i sudske). U SAD-u živi 313 miliona stanovnika, a najveći grad je Njujork.

 

6. Ujedinjeni Arapski Emirati

Država koja se sastoji od sedam emirata, od kojih je Abu Dabi najveći, a Dubai najrazvijeniji. Glavni grad je Abu Dabi. Nalazi se u jugozapadnoj Aziji, kod Persijskog zaliva. Izvor bogatstva potiče od nafte, na kojoj ova zemlja, bukvalno, leži. Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 47 439 dolara godišnje. U UAE-u živi 8.3 miliona stanovnika.

 

5. Brunej

Glavne privredne grane sultanata Brunej su proizvodnja nafte i gasa. Nalazi se na sjevernoj obali ostrva Borneo, u jugoistočnoj Aziji. Nezavisnost od Velike Britanije su stekli 1984. godine, a glavni grad Bruneja je Bandar Seri Begavan. Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 48 333 dolara, a u sultanatu živi 388 hiljada ljudi.

 

4. Norveška

Zemlja hiljadu fjordova je smještena u sjevernoj Evropi te zauzima zapadni dio Skandinavskog poluostrva. Glavni i najveći grad je Oslo, a prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 51 959 dolara godišnje. U Norveškoj živi 4.9 miliona ljudi, od čega je 1/4 nastanjena u Oslu.

 

3. Singapur

Singapur je grad – država smještena na jugu Malajskog poluostrva, u jugoistočnoj Aziji. Privreda Singapura je veoma razvijena, a izdvajaju se: elektronska, mašinska i hemijska industrija, kao i biohemijska proizvodnja i prerada nafte. U Singapuru, koji je ujedno i glavni grad, živi 4.9 miliona stanovnika, a prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 56 694 dolara godišnje.

 

2. Luksemburg

Jedino Veliko Vojvodstvo na svijetu, Luksemburg, nalazi se u zapadnoj Evropi, a graniči sa Njemačkom, Belgijom i Francuskom. Pored toga, Luksemburg je jedna od šest država osnivača Evropske Unije. Vodeća je zemlja po proizvodnji čelika po broju stanovnika te je jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj je pismenost stanovništva 100%. Glavni grad je Luksemburg, a prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 81 466 dolara godišnje. U Velikom Vojvodstvu živi nešto malo više od pola miliona stanovnika (502 hiljade).

 

1. Katar

Katar je smješten na Arabijskom poluostrvu, u jugozapadnoj Aziji. Glavni grad je Doha, a Katar je jedna od ekonomski najrazvijenih zemalja na svijetu. Prije otkrića nafte i gasa, što je glavna privredna grana, stanovnici Katra su se bavili ribarstvom i vađenjem bisera iz mora. Prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 88 222 dolara, a u ovoj državi živi 1.8 miliona stanovnika.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info