Zdravstvene koristi borovnice

0

Jagode, brusnice, ribizle, borovnice – sve ih volimo, zar ne? Od navedenih voćki, borovnica sadrži najviše hranjivih materija i antioksidanata. Hajde da vidimo koje su to njene zdravstvene koristi.

Bori se protiv starenja


Među svim zdravstvenim koristima borovnice, činjenica da sadrži visok nivo antioksidanata je najvažnija. Prisustvo antocijana u borovnicama pomaže u neutralizovanju slobodnih radikala u organizmu. Jednostavnije rečeno, borovnice pomažu da sporije starimo te štite organizam od raznih oboljenja.

Smanjuje infekcije urinarnog trakta


Drage dame, da li ste znale da su borovnice odlične za sve vas koje se “susrećete” sa infekcijama urinarnog trakta? Bakterije koje izazivaju peckanje u urinarnom traktu kod žena se lako drže pod kontrolom pomoću kompleksnih jedinjenja koje sadrži borovnica i koja djeluju kao prirodni antibiotici.

Sprečava gubitak pamćenja


Istraživanja pokazuju da borovnice sprečavaju degeneraciju nervnih ćelija te da održavaju krhke funkcije centralnog nervnog sistema netaknutima. Da li ste znali da ove koristi borovnice mogu, zapravo, spriječiti Alzheimerovu bolest?

Poboljšava imunitet


Borovnice sadrže skoro sva bitna jedinjenja, vitamine i minerale koji su nam potrebni za održavanje cjelokupnog zdravlja i poboljšanje imuniteta. Od vitamina A, vitamina B kompleksa, vitamina C i E preko željeza, selena, cinka i bakra do drugih antioksidanata – borovnice sadrže sve nabrojano.

Sprečava rak


Stručnjaci tvrde da se mnoga jedinjenja, koja borovnica sadrži, ponašaju kao agensi koji se bore protiv ćelija raka. Neka od tih jedinjenja su resveratrol, antocijani i flavonoli. Istraživači su otkrili da prednosti konzumiranja borovnica uključuju moguću prevenciju raka dojke, raka debelog crijeva i raka jajnika, a vjeruje se da će u budućnosti biti otkriveno još koristi ove plave bobice.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info