6 najboljih izvora kalcijuma

2

Možda već znate ili ste čuli o značaju kalcijuma za naš organizam i koliko je on neophodan za održavanje zdravlja kostiju i zuba. Ali, ono što možda ne znate je da nema potrebe da uzimate kalcijum u vidu dodataka ishrani (šumeće tablete, vitamini i slično) kako biste dobili dovoljne količine ovog minerala.

Postoji dovoljno namirnica koje možete uključiti u svakodnevnu ishranu kako biste povećali njegov unos. Donosimo vam šest najboljih.

Mlijeko


Najbolji izvor kalcijuma je, naravno, mlijeko. Ono je prirodan izvor ovog minerala i ima ogromne zdravstvene koristi. Današnje mlijeko iz tetra-paka je takođe odlično, bar što se tiče sadržaja kalcijuma. Najbolje od svega je što ga možete uvrstiti u ishranu tokom svakog obroka – doručka, ručka i večere. Osim toga, istraživanja pokazuju da čaša toplog mlijeka pred spavanje pomaže da zaspite.

Špinat


Još jedan odličan izvor kalcijuma je špinat. Veći broj povrtarskih kultura zelenih listova (zelena salata, kelj, blitva) sadrži velike količine kalcijuma, ali ga špinat sadrži najviše. Pored toga, bogat je i željezom. Uvrstite špinat u ishranu i imaćete jače i zdravije kosti.

Riba


Ribe kao što su sardine, tunjevina i losos bogati su izvori kalcijuma, jer sadrže veoma male i mekane kosti koje su lako probavljive, a istovremeno pomažu da dobijemo dovoljnu količinu kalcijuma. Pored toga, ove vrste riba su i bogar izvor vitamina D.

Jogurt


Jogurt je dobar izvor kalcijuma, jer je mliječni proizvod. Zapravo, svi mliječni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, a naš organizam ga iz ovih proizvoda apsorbuje sa ekstremnom lakoćom. Pored toga, mliječni proizvodi su bogati i nekim drugim osnovnim mineralima, kao što su magnezijum i fosfor. Ovdje možete pogledati i zašto je potrebno redovno piti jogurt.

Kupus


Povrće zelenih listova, a posebno ono iz porodice kupusnjača, kao što su brokula, prokelj i kupus, odličan je izvor kalcijuma. Uvrstite puno ovog povrća u vašu svakodnevnu ishranu te će dodatne hranjive materije koje ono sadrži (viamini K i C) korisno uticati na vaš organizam na više načina.

Orašasto voće


Orašasto voće, sjemenke i žitarice su, takođe, dobar izvor kalcijuma te ih vrijedi uvrstiti u ishranu. Oni, kao i sve ostale navedene namirnice, pružaju i dodatne koristi vašem organizmu. Ipak, sa njima treba biti umjeren, jer su neke od njih veoma kalorične.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info