14 odličnih načina da poboljšate pamćenje

1

Iako je ovo doba računara i mobilnih telefona i ne treba da pamtite mnogo stvari, s obzirom na to da su sve informacije dostupne klikom miša ili pritiskom na taster, vaše pamćenje je ipak veoma važno sredstvo kojeg se ne želite otarasiti.

Ono ne samo da vam pomaže da budete bolje informisani i obrazovani, već vam pomaže i da razmišljate jasnije. Postoji nekoliko tehnika koje vam mogu pomoći da poboljšate pamćenje. Donosimo vam nekoliko njih.

Disanje


Udahnite duboko ili dišite duboko. Kada duboko dišete, udišete više kiseonika, što znači da više kiseonika ulazi u vaš krvotok, a samim tim, više kiseonika dolazi do vašeg mozga. Duboko disanje vam pomaže i da se opustite što omogućuje jasnije razmišljanje.

Meditacija


Meditacija čini čuda kod poboljšanja pamćenja. Kada meditirate, vaša svijest se poboljšava. Par minuta meditacije svaki dan i vaše pamćenje će se znatno poboljšati. Ne znate kako meditirati? Pogledajte ovdje.

Sjedenje


Držite pravilan položaj tijela dok sjedite, stojite ili hodate. Pokušajte da razmišljate dok ste u uspravnom položaju i shvatićete da su vam misli jasnije. Ovo je još jedan način koji vam pomaže da poboljšate pamćenje.

Čitanje


Kada ne radite ništa produktivno, iskoristite to vrijeme za čitanje novina, knjiga, magazina i slično. Dobar dio dana provedemo u čekanju (gdje god odemo, postoje redovi) i putovanju (saobraćajna gužva nije rijetka pojava). Umjesto da ne radite ništa, uradite nešto što će stimulisati vaš mozak, a vaše pamćenje, kao i znanje i informisanost, znatno će se poboljšati.

Učenje jezika


Da biste poboljšali pamćenje i povećali moć sivih ćelija, počnite učiti nešto novo, kao što je, na primjer, novi jezik. To podrazumijeva učenje novih pravila i koncepata koji stimulišu mozak i odgađaju prirodna oštećenja mozga koja nastaju starenjem.

Fokusirajte se


Izbjegavajte stvari koje odvlače pažnju i radite na poboljšanju koncentracije. Time ćete poboljšati rad mozga, a samim tim i razviti bolje pamćenje. Kada naučite da se fokusirate, vaše pamćenje će se, neizostavno, poboljšati.

Zapisujte


Još jedan odličan način da poboljšate pamćenje je da zapisujete stvari koje su veoma važne. Napravite spisak stvari koje trebati uraditi, stvari koje trebate kupiti, lične ciljeve i slično – zapisujte sve i vidjećete kako ćete, sa lakoćom, zapamtiti sve ove stvari. Na kraju se nećete morati vraćati na spiskove, a samo pomoću pisanja ćete moći sve da zapamtite.

Slušajte muziku


Slušanje instrumentalne muzike može dramatično pomoći u poboljšanju pamćenja. Slušajte poznate kompozitore kao što su Mocart i Vivaldi. Umirujuća harmonija njihove muzike pomoći će vašem mozgu da sa lakoćom zadrži više informacija.

Zdrava ishrana


Hranite se zdravo. Konzumirajte namirnice bogate vitaminima i koje ne sadrže masti. Dobra ishrana “čisti” um te, samim tim, omogućava brže i lakše pamćenje.

Spavanje


Jedini način na koji je vaš mozak sposoban da zadrži što više informacija je da bude dovoljno odmoran. Kada spavate, vaš mozak obavlja veoma važan zadatak, a to je sortiranje informacija akumuliranih tokom dana te njihovo pohranjivanje za kasniju upotrebu. Ako ne spavate dovoljno, ovaj proces se ne odvija te dolazi do lakog zaboravljanja svega čega ste htjeli da se sjetite.

Kafa


Iako, uopšteno govoreći, kofein i nije dobar za zdravlje, šoljica ili dvije kafe su zapravo korisne u povećanju mentalne izdržljivosti. Ovo pomaže i u razvijanju jačeg pamćenja.

Brinite manje


Prestanite brinuti o stvarima koje ne možete promijeniti ili o stvarima na čije dešavanje ne možete uticati. Kada se prestanete bespotrebno zabrinjavati, vaše misli postaju jasnije, a i pamćenje se poboljšava.

Smijte se


Smijte se glasno kada ste sa prijateljima i porodicom. Smijeh oslobađa endorfin koji smanjuje nivo stresa i poboljšava rad mozga. Smijeh ne samo da pomaže da poboljšate pamćenje već će vam pomoći i da razmišljate jasnije.

Rješavanje zagonetki


Rješavanje ukrštenice, rebusa, sudokua i drugih sličnih zagonetki je veoma zanimljiv i efikasan način “treniranja” mozga. Ovo, neizostavno, pomaže da poboljšate pamćenje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info