7 načina da upotrijebite sirće za njegu kože

0

Sirće – prozirna tečnost oštrog mirisa koju svako od nas ima u kući, a koja je i više od pukog dodatka jelima. Otkriveno je još prije 4 000 godina, a ljudi su ga koristili kao ljekovitu tečnost. Postoji mnogo različitih vrsta sirćeta koje su napravljene od različitih supstanci, kao što su žitarice, melasa, ječam, riža. Zapravo, sirće se može napraviti skoro iz svih kultura koje sadrže šećer. Bogato je vitaminima A, C i E, a mi vam donosimo par načina na koje ga možete uportijebiti prilikom njege kože.

 

  • Sirće je veoma korisno za liječenje od opekotina od sunca, jer vraća kiselost kože, a samim tim dolazi do hlađenja kože.
  • Ono se može koristiti i za eliminisanje tjelesnih mirisa. Dovoljno je da kantu vode pomiješate sa jednom šoljom sirćeta i lijek je tu.
  • Ujedi insekata, svrabež ili nadražena koža mogu se liječiti nanošenjem sirćeta na bolno mjesto.
  • Mješavina sirćeta i hladne vode ponaša se kao prirodni adstrigent, kada je nanesete na kožu. Ovo liječi posjekotine i ujede insekata.

  • Nakon pranja kose šamponom, isperite je sirćetom i imaćete blistavu i sjajnu kosu.
  • Kako biste dobili lijepu i mekanu kožu na stopalima, potopite stopala u rastvor napravljen od pet litara tople vode i šolje sirćeta. Nakon toga odstrantie višak kože, tj. mrtve ćelije kože, pomoću plovućca (kamen za njegu stopala) i problem je riješen.
  • Sirće se može koristiti za liječenje kožnih oboljenja, kao što su atletsko stopalo, gljivična oboljenja, bradavice i još mnogo toga.

 

Za kraj, evo i mali recept. Pomiješajte sirće, pšenično brašno i med te dobijenu pastu nanesite na bubuljice prije spavanja. Ujutro isperite mlakom vodom. Ovo bi trebalo da ubrza proces povlačenja bubuljica u veoma kratkom vremenskom roku. Za druge načine upotrebe sirćeta, pogledajte ovdje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info