5 najzdravijih pića svih vremena

0

Pića su neophodna za organizam, jer pružaju potrebni sadržaj vode i održavaju naše tijelo hidratiziranim. Donosimo pet najzdravijih pića svih vremena koja, istovremeno, imaju dobar ukus i pružaju brojne zdravstvene koristi.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. On je neprikosnoveni kralj svih napitaka, jer sveobuhvatno liječi tijelo. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj liječi glavobolje, poboljšava raspoloženje, smanjuje nivo holesterola, poboljšava imunološki sistem i zdravlje kardiovaskularnog sistema, sprečava nastanak reumatoidnog artritisa te je bogat antioksidantima koji sprečavaju pojavu raka.

 

Voda

Voda ne samo da je najbolji napitak za gašenje žeđi već se nalazi i u vrhu liste najzdravijih pića. Ovo, naizgled, nemoćno piće pomaže apsorpciju hranjivih materija iz hrane, transportuje hranjive materije do svih dijelova tijela, održava funkciju crijeva te pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

 

Sok od jabuke

Svježi sok od jabuke, za razliku od prerađene verzije koja sadrži konzervanse, odličan je za tijelo i um. Ovo piće snižava nivo lošeg holesterola, potpomaže zdravlje srca, pomaže u gubitku tjelesne težine, smanjuje ozbiljnost artritisa i reumatskih oboljenja, poboljšava zdravlje crijeva, vrši detoksikaciju bubrega i jetre, smanjuje rizik od raka te je odličan za pluća. Pored toga, svježi sok od jabuke smanjuje rizik od anemije kod trudnica i poboljšava snagu mozga.

 

Sok od cvekle

Konzumiranje soka od cvekle smanjuje probleme, kao što su akne, suha koža i perut. Takođe, ovaj sok poboljšava kondiciju, liječi anemiju, povećava imunitet, poboljšava otpornost prema raznim oboljenjima, čisti bubrege i jetru, smanjuje zatvor, poboljšava memoriju, drži pod kontrolom visok krvni pritisak te liječi žuticu.

 

Crno vino

Kada je riječ o zdravstvenim koristima, crno vino je pravi čarobnjak. Ono sadrži toliko antioksidanata da jedna čaša dnevno sprečava rak, smanjuje štetne efekte pušenja, poboljšava zdravlje srca, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, poboljšava funkcije mozga i smanjuje hipertenziju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info