Fontana mladosti: 4 anti – aging namirnice

0

Starenje je prirodan proces. Iako ga niko ne može zaustaviti, postoje određene namirnice koje ga mogu usporiti.

 

Povrće

Možda ste cijeli život bili “navučeni” na meso. Međutim, kako starite, bilo bi bolje da se okrenete vegetarijanskom načinu ishrane. Povrtarske kulture, kao što su mrkva, repa i brokula bogate su vlaknima i vitaminima. Vlaknaste namirnice koje sadrže vitamine i minerale značajno usporavaju proces starenja. Najbolje je da jedete svježe ili bareno povrće, s obzirom na to da se njegovim kuvanjem gube neophodni minerali i vitamini.

 

Žitarice

Žitarice imaju reputaciju skladišta ugljenih hidrata i kalorija. Međutim, integralne žitarice su odlične namirnice koje usporavaju starenje. Pšenica, ječam, ovas i riža su odličan izbor namirnica koje će vam pomoći da duže ostanete mladi. Ipak, imajte u vidu da trebate biti umjereni sa ovim namirnicama – njihova prekomjerna količina može povećati sadržaj ugljenih hidrata i kalorija u vašem organizmu.

 

Riba

Ako vam nije primamljiva ideja o vegetarijanstvu, imamo dobre vijesti za vas. Riba koja sadrži omega-3 masne kiseline jedna je od najboljih namirnica za usporavanje starenja. One ne samo da poboljšava fizičko stanje organizma već pomaže i da se podmlade um i mozak. Omega-3 masne kiseline smanjuju propadanje ćelija, što se može dešavati kako starimo. Sadrži ih većina riba, a losos i tunjevima su prirodni rezervoari ovih masnih kiselina.

 

Orašasto voće

Orašasto voće su još jedna namirnica koja usporava starenje. Baš kao i žitarice, indijski orasi, bademi i orasi, takođe, sadrže ugljene hidrate. Oni su riznica proteina i minerala te su dobri za razvoj imuniteta i jačanje kostiju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info