Kako se nositi sa svađama i prepirkama

0

Neminovno je da će doći i taj dan kada ćete imati malu prepirku ili svađu sa svojim partnerom. Sasvim je prirodna stvar da se, s vremena na vrijeme, pojave “iskre” oko pojedinih stvari u kojima partneri nemaju isto mišljenje. Ali, šta ako stvari izmaknu kontroli? Šta ako jedna svađa upropasti vezu? Svađe i prepirke imaju ružnu naviku da postanu veoma neprijatne i poremete odnos te donesu osjećaj mržnje među ljudima koji su se nekada voljeli ili nisu bili na “ratnoj nozi”. Međutim, postoje efikasni načini pomoću kojih se možete nositi sa svađama. Donosimo vam pet takvih načina.

 

Slušajte drugu stranu

Kod svađe, tendencija je da se sopstvena tačka gledišta stavi i dovede do izražaja, uz ignorisanje onoga što druga strana kaže. Morate se pobrinuti da date dovoljno prostora osobi s kojom se svađate kako bi ona rekla ono što ima da kaže. Tako ćete oboje znati oko čega se svađate te ćete lakše pronaći rješenje.

 

Razmislite prije nego izgovorite

Nemojte se prepirati samo zato što vam se prepire ili samo da biste dokazali da ste u pravu čak iako to i jeste. Imajte na umu da je svrha prepirke rješavanje problema, a ne da dokažete da ste u pravu bez obzira na sve. Tokom prepirke, možda ćete se osjećati zastrašeno i možete reći stvari koje vrijeđaju drugu osobu. To neće pomoći na bilo koji način već će samo pogoršati cijelu stvar.

 

Budite realni

Budite racionalni i nemojte se raspravljati bez ikakvog smisla. Dok se raspravljate, možda ćete biti u iskušenju da budete iracionalni kako biste dokazali da ste u pravu. Pokušajte razmišljati realistično i uvjerite se da ono što govorite ima smisla, jer to neće samo osnažiti vaše stajalište već će vas suprotna strana shvatiti ozbiljnije.

 

Nemojte razmišljati o prošlosti

Ne postoji ništa gore od prizivanja prošlosti tokom svađe. Morate obećati sami sebi da nećete kopati po prošlosti, ako se to ne tiče trenutnog problema o kojem se raspravlja. Ako usred rasprave “isplivaju” stvari iz prošlosti, to će samo pogoršati situaciju.

 

Imajte na umu da je veza od najveće važnosti

Iznad svega, uvijek morate imati na umu da je veza sa osobom, s kojom se trenutno raspravljate, od najveće važnosti. Ona je važnija od stvari oko kojih se raspravljate. Zapitajte se da li je vaša rasprava vrijedna toga.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info