6 vrsta voća od kojih se mogu praviti maske za lice

2

Mnoge žene su često u zabludi oko toga šta je potrebno raditi da bi izgledale lijepo. One misle da jedino skupi kozmetički proizvodi mogu koži dati fantastičan izgled. Međutim, istina je da su neki od najboljih kozmetičkih proizvoda besplatni. Oni su darovi prirode i najbolji su kozmetički proizvodi na koje ćete naići. S obzirom na to da su prirodni, nećete morati brinuti o bilo kakvim neželjenim efektima. Vjerovatno ste čuli da se određene vrste voća mogu koristiti kao maske za lice. Mi ćemo vam reći koje to voće možete koristiti, u zavisnosti od vašeg tipa kože.

 

Jabuke

Ako svakodnevno utrljate rendanu jabuku na bubuljice, one će nestati prirodnim putem. Maska od jabuka savršeno funkcioniše kod osjetljive i preplanule kože. Pomiješajte rendane jabuke s medom da bi stvorili pastu. Ovo će poslužiti kao efikasna maska koju možete svakodnevno koristiti.

 

Avokado

Avokado veoma dobro funkcioniše kod masne kože. Potrebno je da izgnječite avokado i da ga pomiješate sa svježe iscijeđenim limunovim sokom i bjelanjkom jednog jajeta. Masku nanesite na lice i vrat. Isperite nakon dvadeset minuta i bićete blagoslovljeni prirodnim i blistavim sjajem.

 

Banane

Nepredvidive vremenske promjene, nepravilni menstrualni ciklusi i brza hrana često mogu narušiti teksturu vaše kože. Banane pomažu da se popravi šteta. One imaju ljekovita svojstva koja posebno djeluju na suhu kožu. Takođe, veoma su korisne za kožu sklonu aknama i od njih koža postaje mekana i glatka. Zgnječite banane i pomiješajte ih s maslinovim uljem i maska je spremna. Ako imate masnu kožu, maslinovo ulje zamijenite medom.

 

Narandže i limun

Narandže i limun sadrže ekstrakte citrusa koji na oštećenoj koži djeluju kao antioksidanti. Posebno su bogate vitaminom C i cinkom koji će vam pomoći da se oslobodite akni. Pomiješajte 50 mililitara svježe iscijeđenog soka od narandže, 30 mililitara svježe iscijeđenog limunovog soka i jednu kašiku meda. Masku nanesite na lice i ostavite dvadeset minuta. Isperite mlakom vodom. Ako ovu masku nanosite svakodnevno, rezultati će biti vidljivi nakon par sedmica. Takođe, ako imate tamne mrlje na laktovima ili koljenima, možete ih se riješiti ako na njih, svakodnevno, utrljate sok od limuna.

 

Jagode

Veoma dobro funkcionišu kod kože sklone aknama. Osim toga, one sužavaju pore i daju koži sjaj. Zgnječite zrele jagode i pomiješajte ih sa jogurtom. Masku nanesite na lice, ostavite deset do petnaest minuta i nakon toga isperite mlakom vodom.

 

Breskve

Pored visokog sadržaja vitamina A i C, breskve takođe sadrže i alfa – hidroksi kiseline. Navedeni “sastojci” zajedno pomažu da se smanje bore, spriječi nastajanje novih bora, posvijetle staračke pjege i otčepe pore. Zrele breskve pomiješane sa bjelanjcima formiraju odličnu masku za lice koja pomaže da se riješite umornog izgleda kože. Za suhu kožu, pomiješajte breskve sa jogurtom, a za masnu kožu jogurt zamijenite medom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info