5 najboljih izvora željeza

0

Željezo je mineral od suštinske važnosti koji je svima potreban, jer pomaže u transportu kiseonika do svih dijelova našeg tijela. U slučaju neadekvatnog unosa željeza ili nedostatka željeza, potrebne količine vazduha ne dospijevaju do svih dijelova našeg organizma čime se izazivaju slabost, umor i anemija.

Donosimo vam par namirnica koje biste trebali uvrstiti u ishranu kako biste ostali zdravi, čili i zgodni.

Meso


Meso je jedan od najboljih i najbogatijih izvora željeza. Ono nije samo bogato željezom već i omogućava bolju apsorpciju željeza iz drugih namirnica koje se konzumiraju s njim (npr: povrće i hljeb).

Voće i voćni sokovi


Voće kao što su jabuke, smokve, grožđe, narandže i banane imaju dobar sadržaj željeza, a sadrže i neke druge vitamine koji pomažu bolju apsorpciju samog željeza.

Sušeno bilje


Osim što ima ljekovita svojstva, sušeno bilje je, pored ostalih hranjivih materija i minerala, veoma bogato željezom. Najviše ga se može naći u peršunu, origanu, korijanderu i menti.

Kavijar


On možda i jeste luksuzna “roba”, ali je činjenica da je veoma bogat željezom. Ljudi ga uglavnom koriste kao predjelo, a ukus mu je apsolutno fantastičan. Pojedine, malo jeftinije, verzije mogu se naći u većim trgovačkim centrima.

Sušene kajsije


Osim što su dobar izvor željeza, sušene kajsije sadrže i vitamin A i kalijum. Ukus im je fantastičan te ih možete uključiti u ishranu umjesto, recimo, nekog dezerta ili druge poslastice.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info