8 kućnih lijekova protiv žgaravice

2

Simptomi žgravice uključuju nelagodu u želucu, osjećaj pečenja u grudima, nadimanje i mučninu. Postoji nekoliko lijekova za ovo, nimalo prijatno stanje, koje možete kupiti u apotekama. Međutim, preporučljivo je da probate jednostavne i bezbjedne kućne lijekove protiv žgaravice. Donosimo van nekoliko njih.

Voda


Pijte velike količine vode, kada se pojave blagi simptomi žgaravice. Ovo je najlakši kućni lijek protiv žgaravice. Topla voda će razrijediti jake kiseline u želucu.

Soda bikarbona


Prirodni antacid, koji skoro svako od nas ima u kući, je soda bikarbona. Pomiješajte malu količinu soda bikarbone u čaši vode. Ova mješavina trenutno neutrališe želučanu kiselinu.

Voće


Banana, svježa ili sušena, može da ublaži žgaravicu. Jabuke stvaraju efekat hlađenja u stomaku. Jabukovo sirće pomiješano sa vodom takođe je efikasno.

Orašasti plodovi


Bademi i drugi orašasti plodovi veoma su djelotvorni protiv žgaravice.

Biljni čaj


Čajevi od kamilice i đumbira efikasno neutrališu želučanu kiselinu. Đumbir, takođe, pomaže kod mučnine te smanjuje nadutost.

Kurkuma


Kurkuma nije samo dobar antiseptik već i poboljšava varenje te sprečava povećano lučenje kiselina.

Začini


Cimet i kardamon, ako ih dodate u čaj, mogu vam pomoći da se riješite žgaravice. Ove začine dodajte dok kuhate čaj, a ne naknadno, kada je čaj već gotov.

Mlijeko


Hladno mlijeko ima veliki uticaj u smanjenju osjećaja pečenja u stomaku, koji nastaje usljed žgaravice.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info