Namirnice koje pomažu rast kose

0

Jeste li umorni od eksperimentisanja sa nekonvencionalnim metodama za rast kose? Onda je pravo vrijeme da probate konvencionalne metode. Prirodna hrana i prirodni proizvodi su neki od konvencionalnih načina koji vam mogu pomoći da vam kosa brže raste. Donosimo vam četirti takve namirnice.

 

Žitarice

Žene najčešće ne konzumiraju integralne žitarice na dnevnoj bazi. Međutim, istraživanja pokazuju da su one veoma bitne za vašu kosu. Naime, integralne žitarice sadrže željezo, silicijum dioksid i cink koji pomažu brži rast kose. Upravo zbog toga je bitno da ih uključite u ishranu, a najbolje su ovsene pahuljice i smeđa riža. Ove žitarice su bogate vitaminom B7 za koji se, pouzdano zna, da pomaže rast kose. Pored toga, integralne žitarice sprečavaju i opadanje kose.

 

Kajsija, avokado i kivi

Šta je zajedničko navedenim vrstama voća? Bogate su vitaminaima A i E i antioksidanima. Vitamin E pomaže rast kose. Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja vlasišta, čime se sprečava opadanje kose. Antioksidanti sprečavaju prekomjerno opadanje kose te pomažu rast zdrave kose.

 

Gljive

Da li ste znali da su gljive bogate bakrom? Bakar ima veoma važnu ulogu u strukturisanju i rastu kose. S obzirom na to da pomaže rast zdrave kose, namirnice bogate bakrom treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Neke od namirnica koje ga sadrže su susam, šparoge i sjemenke suncokreta. Obavezno ih uvrsite u ishranu kako biste spriječili opadanje kose.

 

Jaja i mlijeko

Jaja i mlijeko su najprirodniji izvor proteina. Da, proteini su veoma važne hranjive materije za zdrav rast kose. Oni pomažu rast nove kose i sprečavaju infekcije vlasišta. Možete uvrstiti različite izvore proteina u svakodnevnu ishranu, a neki od njih su mahunarke, sir i soja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info