7 namirnica koje vas drže budnima

0

Da li ste se ikada zapitali zašto nekada zaspite čim legnete u krevet, a nekada se samo okrećete bez ikakve naznake da ćete zaspati? Jedan od razloga može biti i to što se uzbuđeni ili napeti zbog nečega. Ali, moguće je i da su vaše kulinarske “navike” krive za ovo. Dakle, ako želite miran i čvrst san, bilo bi poželjno da izbjegavate sledeće namirnice u popodnevnim satima.

 

Sir

Morali ste primijetiti da namirnice koje su “ludo” ukusne izazivaju pravu štetu u organizmu, dok se one koje i nisu pretjerano ukusne preporučuju, jer su zdrave. Ista stvar je i sa sirom – što je ukusniji to je bolje da ga izbjegavate, ako želite da imate dobar i čvrst san. Krivac za ovo je aminokiselina tiramin, koja se nalazi u siru i koja djeluje kao stimulans te vas drži budnima.

 

Čokolada

Ljubitelji čokolade, imamo loše vijesti! Čokolada djeluje kao sredstvo koje vas odvraća od spavanja, posebno mliječna. Ako ne želite da budete budni cijelu noć, bilo bi razborito da izbacite čokoladu, jer mliječna čokolada sadrži tirozin koji se pretvara u dopamin – stimulans koji vas ostavlja budnima.

 

Začinjena hrana

Osim očiglednih efekata na vaš stomak i jutarnjeg odlaska u toalet, začinjena hrana je odgovorna i što ste cijele noći budni. U slučaju da ne možete ili ne želite da je se odreknete, pokušajte da je konzumirate prije podne.

 

Meso

Meso je bogato bjelančevinama i mastima te se teško probavlja, a sadrži razne supstance koje mogu imati uticaj na nivo energije. Dakle, u slučaju da imate besanu noć, izbacite meso. Ali ne sve vrste mesa već obrađeno i dimljeno meso. Slanina i šunka nikako ne dolaze u obzir.

 

Alkohol

Veliki broj ljudi ima naviku da popije čašu vina prije odlaska na spavanje. Iako vam to u početku može pomoći da zaspite, kada efekat alkohola popusti, ostatak noći ćete provesti u veoma lošem snu. Dakle, bolje je da pijete u večernjim satima i to par sati prije spavanja.

 

Paradajz

Bogat je vitaminom K i, bez sumnje, veoma je zdrava namirnica. Ali ako patite od nesanice, od njega ćete imati više štete nego dobra, jer postoji velika mogućnost da nećete moći zaspati cijelu noć.

 

Kofeinski napici

Uvjereni smo da znate da zbog kofeinskih pića ne možete spavati, ali ipak želimo da vas napomenemo. Zapamtite da vam ova pića ne daju nikakvu energiju – ona samo djeluju kao stimulans i drže vas budnima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info