10 stvari zbog kojih vam izmiče sreća

0

Svako želi da bude srećan, a veliki broj nas je spreman uraditi gotovo sve da bi “postigao” ovaj osjećaj. Sreća je subjektivan osjećaj, ali i u tom slučaju postoje stvari koje su prepreka. Donosimo vam deset takvih stvari.

Poređenje


Vi ste jedinstveni i krajnje je vrijeme da to i shvatite. Nemojte se mjeriti prema standardima koje je neko drugi postavio. Umjesto toga, trebalo bi biti obrnuto. Dok god ste u stanju da postignete ciljeve koje ste sebi zacrtali, zašto brinuti o tome šta drugi rade?

Sanjarenje


Svako ima određene želje i, shodno tome, svako razmišlja o boljoj budućnosti. Ali to ne znači da trebate cijelo vrijeme provesti u sanjarenju o tome šta bi trebalo da bude ili šta je trebalo biti. Željama se ništa ne može postići. Preuzmite stvar u svoje ruke i počnite da “pretvarate” želje u stvarnost.

Samosažaljenje


S vremena na vrijeme, naići ćete na nekoga ko izgleda kao najtužnija osoba na svijetu. Od te osobe ćete čuti bezbroj beskrajnih priča o njihovoj nesreći. Ovo konstantno sažaljenje sprečava takve osobe da cijene ono što imaju i da budu srećne.

Brige


Prestanite brinuti o tome šta će se desiti i šta bi moglo poći naopako te počnite da razmišljate pozitivno. Pesimistični stav nikada nikome neće donijeti sreću. Umjesto brige, bolje je da vrijeme posvetite ostvarenju jednog cilja, bez obzira na prepreke na putu.

Krivica


Kad god se suočavate s nekim problemom ili doživite neuspjeh, umjesto da krivite sebe ili nekoga drugog, fokusirajte se na pozitivne strane. U suprotnom, sve vrijeme ćete biti “zarobljeni” u ovoj igri okrivljavanja i možete se pozdraviti sa srećom.

Kriticizam


Slušanje previše kritika o vašem radu ili vašoj ličnosti će vam “pomoći” da postanete potišteni i depresivni. Zapitajte se da li ste zaista u krivu i, ako je odgovor negativan, onda ne brinite šta drugi imaju da kažu o tome.

Otpor prema promjenama


Promjene su dobre, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Otpor prema promjenama glavna je prepreka na putu ka sreći. Imajte na umu da se mijenjamo svako malo te je upravo iz tog razloga potrebno da prigrlite promjene koje će vam pomoći da budete srećni cijeli život.

Ne živite u sadašnjosti


Razmišljanje o prošlosti i konstantna zabrinutost oko budućnosti će vam samo biti prepreka na putu ka sreći. Fokusirajte se na život u sadašnjem trenutku, na ono što se dešava oko vas. Nemojte sebi dozvoliti da “robujete” mislima o prošlosti i budućnosti.

Poslovni pritisak


Sposobnost nošenja sa poslovnim pritiskom veoma je rijedak kvalitet. Ovo je posebno rijetko kod žena, gdje postoji konstantni pokušaj ostvarivanja bilansa između poslovnog i privatnog života. Umjesto da krivite druge, prvo provjerite da li vi radite nešto pogrešno ili se ne trudite dovoljno.

Fobija od posvećenosti


Ovdje se ne radi samo o posvećenosti u vezi već i o posvećenosti poslu i prema sebi. Zapravo, riječ je o posvećenosti svemu što vam je drago. Bježanje od posvećenosti i obavezivanja nikada nije rješenje, jer predstavlja dodatni problem koji stoji na putu ka sreći. Umjesto toga, budite spremni da preuzmete odgovornost i da se suočite sa problemima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info