Kako da se baš dobro naspavate

0

“Vaše tijelo je vaš instrument” i to ne važi samo za plesače i sportiste, već za svakoga. Ako ne vodite računa o svom tijelu, kako onda očekivati da ono vodi računa o vama? Osim toga, ako nemate tijelo koje vas “podržava” u životu, život može biti puno teži nego inače. Jedna od stvari koja je neophodna vašem tijelu je odmor – dobar i kvalitetan odmor. A dobar san igra veliku ulogu u tome. Evo kako da se baš dobro naspavate.

 

Radite

Ako ne radite, nećete moći da zaspite. Ako ne zbog mentalne satisfakcije da ste obavili nešto, onda sigurno zbog toga što niste koristili mišiće cijeli dan, s obzirom na to da niste ništa radili. Kada ne koristite svoj um i tijelo, tada ne možete imati ni dobar san. To je jednostavno tako. I ovdje se ne misli samo na posao u firmi već na sve vrste poslova.

 

Ne gladujte

Ako ste preskočili večeru, male su šanse da ćete imati ugodan san. Umjesto da ništa ne jedete, pametnije je da pojedete nešto što je istovremeno i lagano i zasitno. Ako ne znate šta biste, uvijek možete pojesti jabuku ili neko drugo voće.

 

Pratite ritual

Ako možete, formirajte ritual spavanja. Ovo će “uvježbati” vaše tijelo da spava nakon određene radnje. Možda možete da uživate u toploj kupki ili da popijete čašu mlijeka i nakon toga odete na spavanje. Ili možete čitati knjigu petnaestak minuta ili pričati sa partnerom. Šta god vam odgovara.

 

Riješite probleme

Ne možete imati dobar san, ako su vam problemi na umu. Dakle, loše ćete spavati i probudićete se još umorniji. Preporučuje se da “sortirate” probleme, pričate o njima s nekim ili napravite plan akcije za njihovo rješavanje te da onda idete na spavanje. Druga stvar koju možete uraditi je da ih napišete na listu papira i prođete kroz njih. Ako ih prihvatite, osjećaćete se smirenije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info