5 posljedica nošenja štikli

0

Sa lijepo njegovanim nogama, ženama su štikle veoma privlačne i one smatraju da bez njih njihov izgled nije kompletan, naročito zbog visine koju im daju. I dok su se trendovi u dizajnu obuće mijenjali s vremena na vrijeme, trend nošenja štikli uvijek je bio prisutan. Međutim, kako to obično biva, svaka dobra stvar nosi i neke loše. Kada je riječ o štiklama, postoji nekoliko posljedica nošenja ove obuće kojih trebate biti svjesni.

 

Bol u leđima

Kada hodate na štiklama, pritisak kompletnog tijela koncentriše se na leđa. To prouzrokuje lošu cirkulaciju u tom području koju prati bol u vidu “štipanja” na leđima i na kukovima.

 

Pritisak na stopala

Kada nosite štikle, vaša stopala se nalaze u najčudnijoj mogućoj poziciji. Šiljate potpetice koncentrišu kompletnu težinu vašeg tijela na stopala, zbog čega pritisak na njih postaje vrlo intenzivan i neizbježan.

 

Nepravilno hodanje

Kada je žena na štiklama, njeno držanje se mijenja. Naime, ne mogu sve žene držati ravnotežu kada nose štikle. Za njih, hodanje postaje veoma neugodno. Postoji tendencija gubljenja ravnoteže i padanja. U tim slučajevima, postoji mogućnost da iščašite članak. Zapaljenje mišića i tetiva, takođe, nije neobična pojava. Kao što vidite, iako se za šetnju kaže da je dobar način vježbanja, to nije tačno dok ste na štiklama.

 

Problemi s kičmom

Prirodni položaj kičme mijenja se tokom nošenja štikli što uzrokuje dosta bola. Pored toga, utrnulost i peckanje mogu postati učestala pojava.

 

Urasli nokti na stopalima

Studije su dokazale da su štikle glavni uzročnik pojave uraslih noktiju. Uklanjanje uraslina postaje još bolnije kada doktor koristi oštre instrumente za njihovu eliminaciju.

 

Nije sporno da su štikle sastavni dio ženstvenosti i dobrog stila. Ali, zar ne bismo trebali dva puta razmisliti prije nego što ih odlučimo obuti, kada znamo kakvu cijenu naše tijelo plaća?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info