Kako da vam ožiljci brže zarastu

1

Akne, bubuljice i neke kožne bolesti mogu na koži ostaviti nezgodne ožiljke zbog kojih koža može izgledati ružno i odbojno. Pored ožiljaka na ostalim dijelovima tijela, ožiljci na licu mogu biti veoma nezgodni i neugodni. Međutim, ovi ožiljci nisu neizlječivi. Donosimo tri jednostavna koraka pomoću kojih se možete riješiti starih i novih ožiljaka, bez ikakvih nuspojava.

 

Koristite proizvode za zaštitu od sunca

Ako imate “novi” ožiljak, koji je star oko mjesec dana, onda je veoma važno da spriječite njegovo izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti. Štetni ultraljubičasti zraci mogu izazvati hiperpigmentaciju koja će dodatno pogoršati stanje. Dakle, prije izlaska van, pobrinite se da ožiljak prekrijete kvalitetnim proizvodom za zaštitu od sunca (krema ili losion).

 

Masaža na dnevnoj bazi

Masiranje ožiljaka na dnevnoj bazi pomoći će da pomenuti brže i efikasnije zarastu. Štaviše, masaža ožiljaka će spriječiti pojavu i nastajanje novih ožiljaka te će pomoći da se stari ožiljci smekšaju. Ovo se smatra jednim od najbržih, lakih i efikasnih načina otklanjanja ožiljaka nastalih kao rezultat nesreće ili operacije. Za još efikasnije rezultate, masirajte ožiljke hidratantnom kremom, jer će to pomoći da se poveća dotok krvi na oboljelo mjesto te će povećati proizvodnju kolagena, čime se ubrzava proces ozdravljenja.

 

Koristite sok od limuna kao piling za ožiljak

Sok od limuna dobro je poznat po svojim prirodnim kvalitetama pilinga. Korišten je, kroz istoriju, za liječenje i uklanjanje ožiljaka jer sadrži velike količine limunske kiseline koja piling kože čini učinkovitijim. Limunska kiselina pomaže u uklanjanju gornjih, oštećenih slojeva kože, a samim tim se pravi “prostor” za novu i zdravu kožu. Osim toga, sok od limuna pomaže u ravnanju i omekšavanju tvrdih tkiva koja stvaraju ožiljke, čime se olakšava njihovo uklanjanje. Svakodnevno utrljavanje soka od limuna na ožiljak veoma je zdrav proces. Pored uklanjanja ožiljka, ovaj sok će omogućiti da vaša koža izgleda svjetlije i zdravije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info