Šta se krije iza popularnih sujevjerja

0

Čak iako se ne smatrate sujevjernom osobom, vjerovatno kažete “Nazdravlje” kada neko kihne ili kucate u drvo. Iako ovi rituali i nisu logični, ideja o sreći može biti veoma utješna, kada su stvari izvan naše kontrole. S obzirom na to da je danas petak trinaesti (po mnogim ljudima najnesrećniji dan), riješili smo da otkrijemo izvore i drugih sujevjerja.

 

Crna mačka

Na našim prostorima se vjeruje da je nesreća ako vam crna mačka pređe put. Međutim, to nije slučaj u cijelom svijetu. Naime, u Egiptu se smatra da mačke donose sreću. To datira još iz antičkih vremena, kada su mačke smatrane svetim životinjama. Naš današnji “strah” od crnih mački povezuje se sa srednjim vijekom, kada se vjerovalo da vještice mogu uzeti oblik crne mačke.

 

Razbijeno ogledalo

Vjerovanje da ćete, ako razbijete ogledalo, imati sedam godina nesreće potiče od Rimljana koji su prvi napravili ogledalo od stakla. Takođe, mnoge kulture u davnim vremenima, kao što su grčka, indijska, kineska i afrička, vjerovale su da ogledalo ima moć da oduzme dio duše onome ko ga koristi. Shodno tome, ako se ogledalo razbije, dio duše ostaje zarobljen u njemu.

 

Hodanje ispod merdevina

Otvorene merdevine (ili naslonjene o zid) formiraju trougao, a trouglovi su nekada smatrani simbolom života. Šetnja kroz taj oblik je smatrana izazivanjem sudbine. Takođe, s obzirom na to da ima tri strane, vjerovalo se da trougao simbolizuje Sveto Trojstvo (Otac, Sin, Sveti Duh), a njegovo “razbijanje” ulaskom u trougao smatrano je nesrećom.

 

Bacanje soli preko ramena

Uvjerenje oko bacanja malo soli preko lijevog ramena, da bismo se oslobodili loše sreće, potiče od legende koja kaže da je đavo uvijek iza nas, a bacanje soli u njegove oči će ga odvratiti od toga da napravi neku štetu ili izazove nevolju. Danas to većina ljudi radi samo kada prospe so. Takođe, vjeruje se da će, ako prospete so, biti svađe. To se povezuje sa starim vremenima, kada je so bila veoma skupa roba te je njeno prosipanje smatrano za nesreću koja može izazvati svađu, jer je trebalo ponovo trošiti novac za njenu kupovinu,

 

Čukni vo drvo!

Kucanje u drvo ili jednostavna izreka “Kucni u drvo” ukorijenjena je u ideji da izazivate sudbinu priznavanjem vaše sreće. Izraz potiče od drevnog vjerovanja da su duhovi sreće živjeli u drveću tako da kada osoba kucne u nešto drveno ona, zapravo, priziva pomenute duhove radi zaštite.

 

Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru

Jedno objašnjenje za ovo potiče iz vremena kada je kišobran korišten kao zaštita od sunca; otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru se smatralo uvredom boga sunca. Druga teorija: kišobran vas štiti od životnih oluja, tako da njegovo otvaranje u kući predstavlja uvredu dobrim duhovima koji su čuvari vašeg doma, što ih navodi da napuste vaš dom i ostave vas nezaštićenima.

 

“Nazdravlje”

Smatra se pristojnim odgovorom na kihanje, a fraza se pripisuje papi Grguru I. Naime, papa je izgovarao ovu frazu u vrijeme bubonske kuge, nakon što bi neko od oboljelih kihnuo. Takođe, pogrešno se vjerovalo da kada neko kihne u tom trenutku iz njega izlazi dio duše te da se i samo srce može zaustaviti. Upravo zbog toga je potrebno da toj osobi poželite “zdravlje”, odnosno da kažete “nazdravlje”.

 

Zečja šapa

Ovo praznovjerje datira još od sedmog vijeka prije nove ere, kada se smatralo da je zec veoma srećna životinja i talismanski simbol (srećonoša), a njegova zadnja lijeva šapa bila je zgodan način da se malo “ukrade” te njegove sreće. U nekim kulturama, vjerovalo se da pomenuta šapa potiče reprodukciju, tako da su je nosile žene kako bi povećale šanse začeća.

 

Držite fige!

Skoro univerzalan znak kada neko nešto želi (srednji prst se prebacuje preko kažiprsta), ali postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu. Jedna je da, kada je hrišćanstvo bilo zabranjeno, držanje figa (prekršteni prsti) je bio tajni znak raspoznavanja među hrišćanima. Druga je da su strijelci tokom stogodišnjeg rata (između Francuske i Engleske) koristili isti “znak” prilikom molitve za sreću, prije nego bi istim prstima odapeli strijelu. PS: prekršteni prsti “za sreću” drže se vertikalno, dok oni koji se drže horizontalno znače da neko laže.

 

Djetelina s četiri lista

Legenda kaže da, kada su Adam i Eva istjerani iz rajskog vrta, Eva je uspjela “zgrabiti” djetelinu s četiri lista kako bi je podsjećala na dane provedene u raju. Od tada, djetelini s četiri lista se dodaju “atributi” sreće te se smatra da ćete, ako je nađete, biti iznimno srećni.

 

Potkovica

I ovdje postoji nekoliko teorija. Prva je da se đavo pojavio na kovačevim vratima, koji je pristao da skine potkovicu sa njegovih kopita, ako ovaj obeća da nikada više neće ulaziti u prostorije (kuće) u kojima je potkovica okačena iznad ulaznih vrata. Druga je da su vještice jahale na metlama, jer su se bojale konja pa je potkovica amajlija koja ih drži na odstojanju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info