5 savjeta za bolju komunikaciju u braku

0

Mnogi od vas se pitaju zašto je ponekad tako teško komunicirati u braku. Zašto je uopšte potrebno naučiti nove tehnike komuniciranja? Pa, ružna istina je da ako komunikacija u braku nije na nivou, stvari mogu dobiti ružan zaokret. Dakle, javlja se potreba da se poradi na komunikaciji u braku. Donosimo par važnih lekcija koje vam mogu biti od pomoći.

 

Prvo saslušaj pa onda pričaj!

Ne umiremo li svi od želje da izrazimo svoja mišljenja i ubijedimo druge da je ono što mi imamo da kažemo, zapravo, ispravno? E pa, to nije pravi stav! Morate saslušati ono što vaš partner ima da kaže. Ne možete prekidati i skraćivati “priče” svog partnera svaki put kada on želi da izrazi svoje stavove. Komunikacija u braku se ne svodi samo na pričanje, već i na slušanje.

 

Izložite razumne argumente

Ne možete se svađati samo zato što vam se svađa! Neke osobe uživaju u svađama sa svojim partnerima. Ovo ponekad može dovesti do nezdravih argumenata i svađa koje mogu narušiti vezu. Dakle, prije rasprave ili iznošenja vašeg viđenja stvari, razmislite dva puta. Komunikacija u braku mora biti razumna i emotivna.

 

Fokusirajte se na govor tijela

Važno je da izrazite svoja razmišljanja i stavove na srdačan način, a u ovom slučaju nije važan samo vaš glas. Izrazi lica, kontakt očima i ton takođe igraju važnu ulogu u komunikaciji. Čak i naredba može zvučati kao ubjedljivi zahtjev, ako je prenesena na pravi način. Slično tome, zahtjev može zvučati kao naredba, ako se pravilno ne uradi.

 

Odvojite malo vremena za razgovor

Užurbani način život u kojem jedva stignete da obavite poslovne aktivnosti može se negativno odraziti na vaš privatni život, jer vi i vaš partner nemate vremena za razgovor. Veoma je važno da odvojite malo vremena za razgovor i da pričate o svemu i svačemu. Tema nije bitna, bitno je da oboje uživate u razgovoru.

 

Nemojte se samo žaliti

Značajan broj ljudi iznosi svojim partnerima samo svoje frustracije, bijes i razočarenja. Ne možete se stalno žaliti i izostavljati sve dobre stvari koje vam se dešavaju. Takođe, ne možete se stalno žaliti na sve što vaš partner uradi. Potrebno je da ga cijenite i da mu svako malo pokažete koliko vam je do njega stalo. Kada vaš partner uradi neku jednostavnu stvar, a koja vama puno znači, potrudite se da mu to i kažete. To je ono što komunikaciju u braku čini uspješnom!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info