Hrana za dobro raspoloženje

1

Na raspoloženje utiču mnogobrojni faktori, a jedan od njih je i hrana koju konzumiramo. Donosimo vam deset namirnica koje vam mogu pomoći da se oraspoložite.

 

Avokado

Avokado pomaže da se poveća protok krvi do mozga, a to omogućavaju mono zasićene masti koje on sadrži. Možete ga dodati salatama i raznim preljevima.

 

Kukuruz

Prepun vitamina B koji pomaže u “suzbijanju” bijesa, kukuruz je ukusna i efikasna namirnica koja će vam pomoći da se opustite.

 

Paradajz

Bogat kalijumom koji kontroliše otkucaje srca, svježi paradajz sadrži i vitamin B i kalcijum koji pomažu da popravite raspoloženje.

 

Brokula

Prepuma željeza koje pomaže prenošenje kisika kroz krv, brokula je idealna namirnica koja poboljšava raspoloženje i hrani vaš mozak.

 

Komorač

Više od pukog “naglaska” koji se dodaje skupim salatama, komorač je ljetna biljka koja vam može pomoći da se riješite depresije i razdražljivosti.

 

Bamija

Povrtne kulture bogate kalcijumom, kao što je bamija, mogu pozitivno stimulisati neurotransmitere, dopamin i noradrenalin, te vam mogu pomoći da “živnete” i riješite se letargije.

 

Crvena paprika

Crvene paprike nisu samo bogate mineralima, kao što su magnezijum, željezo i kalijum već sadrže i dovoljno vlakana koja su odlična hrana umornom mozgu te poboljšavaju raspoloženje.

 

Kelj

Ako se osjećate naduto ili uznemireno, pokušajte da uključite kelj u ishranu. Ovo lisnato povrće ima antiupalna dejstva koja vam mogu pomoći da se osjećate manje naduto.

 

Repa

Bogata folnom kiselinom koja poboljšava raspoloženje, repa pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa serotonina.

 

Špinat

Osjećaj paničnosti? Jedite špinat! Magnezijum u ovom lisnatom povrću pomoći će vam da smirite kako nervni sistem tako i sebe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info