Ljekovite ljetne bobice

1

Bobičasto voće ukusan je dodatak bilo kojem načinu ishrane. Ali, ukus nije jedini razlog zbog kojeg ga treba voljeti. Evo zbog čega biste trebali konzumirati ove ljetne bobice.

 

Kupina

Osim što sadrži veliku količinu vitamina C, kupina sadrži i elaginsku kiselinu – važan fitonutrijent koji štiti ćelije kože od štetnog UV zračenja. Elaginska kiselina, takođe, sprečava razgradnju kolagena u koži, koja se dešava kako starimo i koja se povezuje sa stvaranjem bora.

 

Borovnica

Borovnice su prava “elektrana” fitonutrijenata. One sadrže: antocijanine, elaginsku kiselinu, kvercetin, katehine i salicilnu kiselinu. Ako vam sastojci zvuče poznato, to je možda zbog toga što se neki od njih nalaze u lijeku koji nam je poznat pod nazivom aspirin. Tako je, borovnice sadrže prirodni aspirin, ali u ovom predivnom i ukusnom “pakovanju”, koje nam je podarila majka priroda, ne morate brinuti o nuspojavama. Osim toga, istraživanja pokazuju da je ova mala čudesna bobica moćno oružje u prevenciji Alzheimera i Parkinsonove bolesti, kao i drugih neuroloških poremećaja.

 

Ribizla

Ribizle sadrže gama – linoleinsku kiselinu koja inhibira pojavu histamina u organizmu – alergijski odgovor kao reakcija na polen. To ih čini odličnim prirodnim lijekom za izbjegavanje ili eliminisanje začepljenja sinusa i svraba očiju vezanih za sezonske alergije. Pošto imaju opor ukus, možete ih kombinovati i uživati u njima sa drugim bobičastim voćem.

 

Malina

Maline, kao i druge bobice, sadrže važna jedinjenja koja su deset puta učinkovitija u smanjenju upala nego aspirin. S obzirom na to da sadrže fitonutrijent elaginsku kiselinu, maline mogu pomoći protiv zagađivača koji se nalaze u duhanskom dimu, prerađenoj hrani, a mogu neutralisati i određene tvari koje izazivaju rak prije nego što te tvari oštete zdrave ćelije organizma. Možete ih kombinovati na sto načina: svježe, kao preljevi, u kolačima, u voćnim salatama…

 

Ogrozd

Ogrozd, bobice koje liče na zeleno grožđe, može vam pomoći da se osjećate srećnije. Nedavno istraživanje pokazuje da ogrozd sadrži flavonoid koji se zove kaempferol i koji sprečava razgradnju hormona mozga – serotonina i dopamina. Ove moždane hemikalije nam na prirodni način pomažu da se riješimo stresa i zadržimo veseo duh.

 

Jagoda

Više nego ukusne, a kada se radi o prevenciji bolesti, jagode su pravo malo čudo. Osim što osam jagoda sadrži više vitamina C od jedne narandže, one su prebogate antioksidantima. Bilo da želite izbjeći oboljenja srca, artritis, gubitak pamćenja, bore ili rak, jagode imaju sposobnost da vam pomognu. Vjerovatno ne treba ni spominjati kako ih sve možete konzumirati, ali opet: svježe, preljevi, džemovi, kolači…

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info