Sve što trebate znati o hranjivosti ananasa

0

Ananas je tropska biljka otporna na sušu i sadrži prirodne sastojke koji su potrebni za zdravlje organizma. Drvo ananasa naraste između 1.5 i 2.5 metara u visinu te “rađa” plodove koji su iznutra mesnati i sočni, a izvana su prekriveni ljuskama i izgledaju kao da ih je teško otvoriti. Neke od značajnih zdravstvenih koristi ananasa proizilaze iz prisustva enzima bromelaina.

 

Nutritivna svojstva ananasa

160 grama ananasa sadrži 80 kalorija te nema tragova zasićenih i trans masti. Takođe, nema ni traga holesterolu. Ukupan sadržaj ugljenih hidrata iznosi 22 grama, hranjivih vlakana 2 grama i 16 grama šećera. Takođe, pomenuta količina ananasa sadrži i 2 mg natrijuma i jedan gram proteina. Što se tiče zastupljenosti vitamina, vitamin C  je na samom vrhuncu – 131%. Pored pomenutog vitamina, tu su i 3% željeza, 2% vitamina A i 2% kalcijuma. Pored toga, ananas je bogat izvor mangana, bakra, vitamina B6 i tiamina. Sve navedeno čini ananas savršenom namirnicom za sve vas koji držite dijete i želite da se riješite suvišnih kilograma.

 

Prednosti hranjivih komponenti

  • Bromelain dokazano smanjuje upale kao i određene vrste otoka. Pomenuti enzim može olakšati akutna upalna oboljenja kao što su upala sinusa (sinuzitis), giht, artritis i upala grla.
  • Bromelain potiče brz oporavak od operacija i povreda.
  • Ananas je odličan izvor mangana i drugih minerala koji igraju značajnu ulogu u proizvodnji energije.
  • Zbog prisustva vitamina B1, ananas potiče bolju cirkulaciju krvi i snabdijevanje ćelija kiseonikom.

  •  100 grama ovog divnog voća sadrži samo 50 kalorija i nimalo zasićenih masti i holesterola. Pored toga, ananas je pravo “skladište” netopljivih i topljivih prehrambenih vlakana, kao što je pektin.
  • Prisustvo vitamina C u ananasu pomaže sintezu kolagena koji održava integritet kostiju, organa, kože i krvnih sudova. Zahvaljujući pomenutom vitaminu, organizam razvija otpornost na veći broj infekcija i štetne slobodne radikale.
  • Vitamin A koji se nalazi u ananasu štiti vaše oči i kožu od infekcija i oboljenja.
  • Kalijum iz ananasa kontroliše krvni pritisak i srčanu frekvenciju. Bakar pomaže u sintezi crvenih krvnih zrnaca, a mangan se ponaša kao “tragač” slobodnih radikala.

 

Ananas u različitim oblicima

Ananas se može konzumirati sam ili u kombinaciji sa drugim namirnicama. Odličan je u voćnim salatama i kao preljev. Od ananasa se može praviti i sok koji je obično jedan od glavnih sastojaka želea, džemova i drugih poslastica. Zbog velike količine bromelaina koju ananas sadrži, on može izazvati obilno krvarenje materice, kada ga konzumiraju trudnice. Zbog toga se preporučuje da konzumiraju ovo voće u umjerenim količinama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info