10 grešaka koje vam mogu oštetiti kosu

0

Većina nas je svjesna našeg izgleda, što uključuje i izgled naše kose. Međutim, zna se desiti da “prevelika” briga oko izgleda može biti i fatalna. Donosimo par grešaka koje ne smijete praviti, ako želite da vam kosa uvijek izgleda fantastično.

 

Previše peglanja

Peglanje (ispravljanje) kose u svrhu stajlinga je uvijek dobro, ali ponekad previše peglanja može da dovede do oštećenja kose. Preporučuje se da ne peglate kosu više od tri puta mjesečno.

 

Prečesto farbanje

Isto kao kod ispravljanja, minimalno farbanje kose je ugodna aktivnost, ali prečesto upražnajvanje ovog postupka može izazvati oštećenja kose na duge staze.

 

Često nošenje pletenica

Pletenica je veoma zahvalna, jer je poslušna – ne morate se brinuti da li će vam se kosa “razletjeti”. Međutim, vaša kosa i vlasište možda za to neće biti spremni i često nošenje pletenice vam može oštetiti kosu.

 

Neredovno skraćivanje

Posavjetujte se sa profesionalcima o tome šta vaša kosa može, a šta ne. Nije bitno imati što dužu kosu – bitno je imati dugu, zdravu kosu. U tome vam može pomoći frizer sa svojim savjetima.

 

Previše šamponiranja

Prilikom pranja, potrebno je da svedete upotrebu šampona i regeneratora na minimum. Korištenje većih količina navedenih proizvoda prilikom svakog pranja samo će dodatno oštetiti kosu.

 

Pranje u tvrdoj vodi

Oštećenja koja uzrokuje tvrda voda jednaka su broju pranja kose. Nažalost, kod nas je voda veoma tvrda, a jedini način da je izbjegavate kod pranja kose je da koristite flaširanu vodu.

 

Neredovno pranje

Redovno pranje je još jedan važan faktor za održavanje zdravlja kose. Kosu nije potrebno prati svaki dan, ali ako to radite onda šampon koristite za svako treće pranje. Ako je ne perete svaki dan, perite je svaki treći, uz minimalnu upotrebu šampona i regeneratora.

 

Često mijenjanje proizvoda za njegu kose

Možda ćete biti uzbuđeni da isprobate novi šampon, farbu ili regenerator koji se pojavio na tržištu, ali to definitivno ne pomaže vašoj kosi. Pobrinite se da ne mijenjate prečesto proizvode za njegu kose.

 

Oslanjanje samo na savjete frizera

Možda mislite da je frizer jedina osoba koja će se dobro brinuti o vašoj kosi. Međutim, i sami možete napraviti male analize koje će poboljšati zdravlje vaše kose. I zapamtite, slijedenje savjeta razlikuje se od slijepog slijedenja savjeta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info