5 razloga zbog kojih se muškarci boje braka

0

Muškarce je nekada zaista teško razumjeti i uz sve napore rezultat ostaje nepromijenjen – i dalje ih ne razumijemo. Možda zato ne razumijemo ni razloge zbog kojih se boje braka! Prenosimo članak koji je pisan od strane jednog muškarca i u kojem navodi razloge zbog kojih se muškarci boje braka.

“Nakon par godina ‘slanja’ poruke mojoj djevojci da nisam zainteresovan za brak, zaprosio sam je. Razlozi zbog kojih mi je trebalo tako dugo da je zaprosim nisu kao oni koje možete pročitati u sladunjavim romanima ili vidjeti u nekoj romantično – komičnoj seriji (zaista, nekad se zapitam da li su scenaristi pojedinih serija ikada bili u vezi i da li stvarno misle da se stvari u stvarnom svijetu dešavaju na način kako oni to prikazuju u serijama!). Elem, za sve djevojke koje misle da muškarci ne žele da se obavežu samo zato da što duže mogu ‘šarati’, dozvolite mi da vam dam prave razloge zbog kojih brak plaši muškarce”.

 

Preplavljeni smo anti-bračnim porukama

“Upravo tako. Televizija je preplavljena komedijama u kojima se brak prikazuje kao loša stvar. Mogu vam čak navesti i komičare koji to tvrde – Sam Kinison (koji je i sam bio u nekoliko propalih brakova) i Chris Rock (koji o braku priča, iako je srećno oženjen, kao o dosadnoj stvari u kojoj nema seksa). Osim toga, toliko je serija i filmova prikazano na tu temu, da je postalo totalno izlišno o tome pričati.

Ovo vam možda neće biti logično i to je sasvim razumljivo. Čak i ja jedva razumijem, a ja sam muškarac. Kako god, ovo je istina!”

 

Nevjerovatno skupa, raskošna vjenčanja

“Muškarci nisu totalno ‘protiv’ vjenčanja. Razumijemo da je to veoma bitan dan, kako za mladence tako i za njihove porodice i prijatelje. Takođe, razumijemo i da su pozivnice više od običnog komada papira na kojem piše kada i gdje će se ceremonija održati. One zapravo poručuju osobama koje ih dobiju da su one jako važne i da očekujemo da budu dio slavlja. Međutim, sa svakim novim imenom na listi gostiju, mi pomišljamo na to koliko ćemo novca potrošiti.

 

Poredimo nove veze sa starima

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih se bojimo braka možete pročitati u bilo kojem ‘ženskom’ časopisu. Naime, u datim časopisima se veoma često spominje i tvrdi da se muškarci ne boje samo braka već i ideje o pripadanju i posvećenosti samo jednoj osobi.

Prema tim časopisima, muškarci su zvjeri koje samo misle na seks i koje se seksaju kad god i gdje god stignu, a obavezivanje jednoj osobi to onemogućava. OK, ne želim da kažem da nema takvih muškaraca, ali nismo svi takvi! Naime, prosječan momak nema listu djevojaka koje jedva čekaju njegov poziv. Istina o cijeloj stvari je totalno drugačija.

Muškarci su bića navike. Volimo da imamo finu, udobnu rutinu življenja i da se nje držimo. Problem je što tokom godina izgradnje ovog šablona, naučili smo da u vezama očekujemo određene neminovnosti. Očigledno nikada nismo imali vezu koja je funkcionisala, jer da jesmo, ne bi sada bili s tobom već bi bili sa nekom od bivših djevojaka.

Tokom vremena, naučili smo da je obrazac svih veza “upoznavanje, sastanak, obaveza, raskid”. Zbog toga je sama ideja braka nama strana. Mi ne razmišljamo o tome da brak znači “obavezali se da zauvijek ostanu skupa”. Mi razmišljamo “neće li to naš eventualni raskid učiniti sto puta težim?”

 

Razvod je zastrašujuća stvar

“Prema statistikama, razvod je neminovna stvar. Upravo zbog toga je tako teško odlučiti se na brak. Naš strah od razvoda je gotovo jednak strahu od braka. Šta će se desiti sa djecom? Sa prijateljima? Na čijoj će biti strani? I na kraju, mediji pridonose cijeloj stvari.

Da nema njihovih statistika, možda bi sve bilo lakše. Naime, preko 50% prvih brakova se završi razvodom dok je između 60 i 67% drugih brakova osuđeno na propast. Dakle, brojke govore sve. A osim toga, ukoliko dođe do razvoda, bojimo se da bismo morali raditi cijelo vrijeme samo da uspijemo platiti sudske troškove i alimentaciju.”

 

Gubitak moći

“Muškarci su, kao i većina drugih životinja, teritorijalna bića. Naš stan je samo naš. Haos koji vlada u našem stanu nam je potreban da izrazimo svoju kreativnost. Gomila papira i drugih stvari razbacanih oko računara nalazi se tu s razlogom. E, kada se žena ‘umiješa’ u ovu sliku, stvari postaju drugačije. Ne kažemo da smo prljavi, ali zar je potrebno posteljinu mijenjati svaki drugi dan? I zar ne možemo čarape nositi više od dva puta, a da ih ne operemo?

Ali ne radi se samo o čistoći – postoji veliki broj muškaraca koji su veoma pedantni. Poruka je: “To je moje. Ne diraj!” Kada vidimo da je žena preuzela stvari u svoje ruke i da želi da totalno izmijeni naše prirodno stanište, to nas veoma plaši.

Ono što nas plaši čak i više je situacija u kojoj posmatramo naše oženjene prijatelje i pogrešno tumačenje reakcija na pitanja koja ranije (dok nisu bili u braku) nisu zahtijevala neko pretjerano razmišljanje. Kada ga pitamo da li želi da ide s nama na pivo, on će odgovoriti: “Samo da provjerim da supruga nije planirala nešto drugo” i mi to tumačimo kao da je on u zatvoru. To nam izgleda da za sve što želi da uradi mora pitati ženu, odnosno svoju drugu majku!

Zamišljajući sebe u takvoj situaciji, počinjemo da se preznojavamo, jer se vraćamo u doba kada smo imali šest godina i kada smo živjeli onako kako nam je o neko drugi “diktirao”.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info