Zašto bismo trebali piti zeleni čaj

0

Čaj je, nakon vode, najpopularnije piće na svijetu te ima mnoge zdravstvene koristi. Zbog toga se i preporučuje njegovo često konzumiranje. Ipak, jedna vrsta čaja se izdvaja od drugih, a to je zeleni čaj. Voljeli ga ili ne, on je jako dobar za ukupno zdravlje organizma. Da vidimo zašto bismo ga trebali konzumirati.

 

Antioksidanti

Zeleni čaj je bogat antioksidantima poznatih pod nazivom katehini, a oni uništavaju slobodne radikale koji mogu izazvati stvarenje krvnih ugrušaka, raka, srčanih oboljenja pa čak i oštećenja DNK. Zeleni čaj može povećati nivo HDL i smanjiti nivo LDL holesterola.

 

Mršavljenje

Zeleni čaj nam može pomoći da smršavimo, jer ubrzava metabolizam pa samim tim dovodi i do sagorijevanja masti. On vam može pomoći da sagorite i do 80 kalorija dnevno.

 

Duži život

Studija provedena u Japanu još 1994. godine obuhvatila je više od 40 000 osoba koje piju pet ili više šoljica zelenog čaja dnevno. Rezultati studije pokazuju da su svi učesnici imali manji rizik od smrti u ranijem životnom dobu.

 

Liječenje akni i ekcema

Veliki broj proizvoda za tretmane lica, koje možete naći po policama svih radnji, sadrže zeleni čaj. Jedna od najvećih koristi zelenog čaja leži u tome što on može spriječiti i izliječiti postojeće akne i ekceme. Za postizanje najboljih rezultata, potrebno je konzumirati najmanje tri šolje zelenog čaja dnevno.

 

Fluorid

Vjerovali ili ne, zeleni čaj može biti veoma koristan i u dentalnoj higijeni. On štiti zube od toksina usljed koncentracije prirodnog fluorida kojeg vezuje za zube te na taj način zaštićuje zubno tkivo i pomaže u održavanju svježeg daha.

 

Poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja

Još jedna korist od konzumiranja zelenog čaja – on poboljšava kognitivne funkcije, a samim tim i bolje pamćenje i sposobnosti učenja. Epigalokatehin galat (EGCG), koji se takođe nalazi u zelenom čaju, može zaštititi mozak od oštećenja.

Čaj je veoma zdrav napitak i zbog toga se preporučuje da ga što češće konzumiramo. Čaj nije potrebno piti samo zimi već u svim godišnjim dobima. Vjerovatno ćete pomisliti: “Kako popiti čaj na 30+ stepeni?”, ali kako pijete kafu na tim temperaturama? Uostalom, čaj se može piti i ohlađen – ukus je isti, a nema bojazni da će vam od njega biti vruće.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info